Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Одузета 102 возила, рекордер Приједорчанин са неплаћених 57.000 КМ

Фото: instagram.com/mup.srpske

Извор: Срна

Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске у првој половини године привремено су одузели 102 моторна возила од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједност саобраћаја, а трајно је у досадашњем периоду 2023. године одузето 31 возило, речено је Срни у МУП-у.

Рекордер ове године је лице из Приједора, вишеструки повратник у чињењу прекршаја са дугом за неплаћене новчане казне од 57.387 KМ.

“Полицијски службеници Полицијске управе Приједор су ове године три пута привремено одузимали возило, и то мотоцикл, теретно моторно возило и путничко моторно возило. На подручју града Приједора у овој години привремено су одузета два возила од два лица која су имала евидентиран дуг од 33.030 и 28.267 KМ”, навели су из МУП-а.

Највише возила привремено је одузето на подручју у надлежности Полицијске управе Приједор 34, затим Полицијске управе Добој 28, те полицијских управа Градишка 10, Зворник девет, Источно Сарајево седам, Бањалука шест, Бијељина и Фоча по три, Мркоњић Град два возила, а на подручју Полицијске управе Требиње није одузето ниједно.

У 2022. години привремено је одузето 169 возила, а за 85 судови су донијели рјешење о трајном одузимању.

Из МУП-а су подсјетили да су у новембру прошле године полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево од лица из Сарајева, који је вишеструки повратник у чињењу прекршаја, привремено одузели возило у Источној Илиџи, а имао је евидентираног дуг за изречене новчане казне у износу од чак 280.483 KМ.

Из МУП-а су појаснили да дуг у Регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији не представља основ за привремено одузимање предмета/моторних возила и због дуга се не врши привремено одузимање возила, већ због чињенице да је ријеч о лицу које је склоно чињењу тешких прекршаја којим се угрожава безбједност других учесника у саобраћају.

Из МУП-а Републике Српске су навели да су интензивирали активности у погледу адекватне примјене Закона о прекршајима Републике Српске у дијелу који се односи на привремено одузимање предмета/моторних возила у циљу изрицања заштитне мјера трајног одузимања предмета/моторних возила од надлежних судова

Ове активности се спроводе ради побољшања стања безбједности саобраћаја и адекватног санкционисања вишеструких повратника за најтеже прекршаје из области безбједност саобраћаја, а према којима није постигнута сврха кажњавања изрицањем новчане казне, заштитне мјере забране управљања моторним возилом и казнених бодова, односно често настављају са вршењем ових прекршаја.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com