Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Обновом далековода до квалитетније испоруке струје у Рогатици

Извор: Глас Српске/ С.М.

Према подацима Радне јединице “Електродистрибуције” Пале потрошачима свих категорија у општини Рогатица током прошле године испоручено је нешто више од 28 милиона киловат-часова електричне енергије. Иако је број потрошача повећан за 78, количина струје остала је на нивоу потрошене током 2021. године.

Велики купци и индустрија потрошили су 12,8 милиона киловат-часова. То је 45,7 одсто од укупно испоручене електричне енергије. Домаћинства, којих је регистровано 5.414, су “повукла” 44,2 одсто, јавна расвјета 1,3 милиона, док су губици исказани у износу од 5,1 одсто што је рекордно мала количина у односу на неке раније године.

Да ће стање у овој области и по обиму и квалитету бити још боље доказ је веома амбициозан план инвестиција у реконструкцију постојећих, замјену и изградњу нових електроенергетских објеката током ове године.

– Биће реконструисан 35 киловолтни далеководи Рогатица – Борике, преко кога се струјом снабдијева скоро половина подручја општине те Рогатица – Месићи, гдје се налази мала хидроелектрана “Месићи Нова”, са прошлогодишњом производњом 17,4 милиона киловат-часова електричне енергије – рекао је руководилац Радне јединице у Рогатици Марко Јовичић на посљедњој сједници Скупштине општине, на којој је разматрана информација о снабдјевености потрошача електричном енергијом током 2022. године.

Како је речено, у плану је ревизија, односно откривање и уклањање слабих тачака на овом објекту који функционише дуже од 30 година без значајнијих освјежења, 35/10 киловолтне трафо-станице на Борикама и реконструкција 10 киловолтног и далековода Матино брдо. Није занемарена ни разуђена нисконапонска мрежа широм општине. У плану је реконструкција мреже више сеоских трафо-подручја.

Код свих ових радова рогатички електродистрибутери и даље рачунају на помоћ и подршку мјесних заједница и општинске управе, Територијалне ватрогасне јединице и Комуналног предузећа “Врела Сељани”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com