Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Obilježena slava Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u Palama

Izvor: Srna

Saborni hram Svetog arhangela Gavrila u Palama proslavio je danas krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika i načelnika opštine Pale Boška Jugovića, koji je rekao da je potrebno da se srpski narod okuplja oko Srpske pravoslavne crkve i bude oslonjen na porodicu i prijatelje.

Služenjem luturgije i lomljenjem slavskog kolača u Sabornom hramu na Palama obilježen je danas Sabor Svetog arhangela Gavrila.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je novinarima da je danas slava svih parohijana lokalne zajednice, a odziv građana pokazuje ljubav i sabornost.

“Potrebno je da se okupljamo oko Srpske pravoslavne crkve i budemo jedinstveni i jedni uz druge, kao i oslonjeni na porodicu, kumove, prijatelje, a tome i služe slave”, ukazao je Jugović i čestitao porodici Pavlović kumstvo i svima koji su upriličili današnji događaj.

Jugović je naveo da radovi na uređenju Hrama, koji je u izgradnji, teku dobro, da su završene određene pripreme oko unutrašnjeg uređenja, te da uskoro kreću radovi na popločavanju, odnosno izradi mermernog poda.

“Ugovaramo i radove na vanjskom uređenju. Trenutno se radi oko stepeništa, ali namjera crkvenog odbora, sveštenstva i mene, kao načelnika, jeste da do zime završimo unutrašnje i vanjsko uređenje”, istakao je Jugović.

On je dodao da je ulaganje u te radove najmanje kako lokalna zajednica može doprinijeti stanovništvu, vjeri i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Ponosan sam što će za vrijeme mog mandata to biti urađeno. Pale, kao prijestonica Republike Srpske i kao mjesto u kojem se gradi sve više svetinja, zaslužuju da imaju lijep hram”, poručio je Jugović i dodao da i izgradnja crkve na Jahorini dobro napreduju, da su nabavljena zvona, krstovi i da se ubrzo kreće u postavanje fasade.

Jugović je izrazio očekivanje da će se do Nove godine i sa Jahorine čuti crkvena zvona.

Starješina hrama Nemanja Mandžić rekao je da je od samog začetka temelja ovaj hram počeo da proslavlja Svetog arhangela Gavrila, krsnu slavu, dodajući da je to prije bilo u manjem krugu ljudi.

“Sve više ljudi dolazi da zajedno proslavljamo krsnu slavu. Danas je za upravu hrama, sveštenike, crkveni i građevinski odbor, najznačajniji dan u godini jer ne samo da proslavljamo slavu, nego i sumiramo proteklu godinu, šta smo uradili i dokle smo stigli sa radovima”, izjavio je Mandžić.

On je naveo da se u hram ulaže, ali isto tako da se tu gradi i jedna zajednica.

“Svjedoci svakodnevnih nedjeljnih bogosluženja, božićnih i vaskršnjih službi, kada je Hram ispunjen”, rekao je Mandžić.

Izgradnja Sabornog hrama u Palama počela je 2008, a iste godine, praznik Svetih Joakima i Ane, 22. septembra, blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj osveštao je temelje.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com