Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Мира Јефтовић: Сваку медицинску сестру треба да одликују хуманост и несебичност

Извор: Филтер

“Сваку медицинску сестру треба да одликују хуманост, несебичност и посвећеност послу, али знање и искуство су нешто што је пресудно да би се сваки пацијент осјећао сигурно у рукама медицинског особља“, истакла је Мира Јефтовић, главна медицинска сестра Одјељења пулмологије Болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

Она је нагласила да је посао медицинске сестре веома озбиљан и одговоран. Тај позив се првенствено бира због жеље да се неком пружи помоћ када му је највише потребна.

Мира Јефтовић на Одјељењу пулмологије ради од 1993. године. Одјељење функционише захваљујући преданом раду три љекара пнеумофтизиолога, осам медицинских сестара и двије спремачице.

„Посебно бих истакла чињеницу да већина запослених на овом Одјељењу ради више од 20 година, тако да је управо то вишегодишње искуство и заједнички рад нешто што и наши пацијенти често примјете и похвале, а млађе колеге се лако уклопе и радо прихватају савјете који добију“, нагласила је Јефтовићева.

Она је појаснила да је задатак плућног Одјељења савремена дијагностичка обрада, њега пацијената и лијечење свих акутних и хроничних болести плућа.

Уз Одјељење на којем се лијече лежећи пацијенти, постоји и пулмолошка амбуланта, као и кабинет у којем се обављају спирометрије и бронхоскопије. Поред РТГ и ЦТ снимак пацијентима по потреби се раде и плеуралне пункције или постављање торакалног дрена.

Према њеним ријечима, лежећи пацијенти најчешће болују од астме, туберкулозе, акутних запаљенских обољења или малигних плућних болести.

Јефтовићева је напоменула да са колегама које раде предано свој посао, није тешко направити распоред свих обавеза које се требају извршити уз свакодневне активности које се односе на набавку и контролу лијекова, визите, претраге пацијената и административне послове.

„Посебан изазов за нас била је њега и лијечење пацијената обољелих од болести КОВИД-19 за вријеме пандемије, што је захтијевало сасвим другачији начин организовања рада. Уз стручност љекара и пожртвованост сестара, задатак нашег одјељења је да увијек будемо на услузи свим нашим пацијенатима и да свој посао обављамо озбиљно и савјесно“, закључује Јефтовићева.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com