Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Милица Радић о функционисању Службе за микробиологију

Извор: Филтер

„Најважнија ствар сваког медицинског радника је да су пацијенти задовољни и да им пружимо квалитетну здравствену услугу. У Служби за микробиологију увијек радимо тимски и помажемо једни другима, што је од великог значаја како би Служба могла несметано да функционише“.

О раду Службе за микробиологију говори Милица Радић, главни лабораторијски техничар ове Службе у Болници “Србија”.

Она каже да свој посао обавља савјесно и одговорно и да је њена улога да организује и координише пословима лабораторијских техничара, води административне послове и медицинску документацију који се односе на свакодневни рад и планове везано за процес рада и да обавља послове из домена своје стручне оспособљености.

Радићева наводи да је у Служби за микробиологију са паразитологијом запослено девет радника, од тога један љекар специјалиста медицинске микробиологије са паразитологијом и руководилац Службе, један главни лаборант дипломирани инжењер медицинско лабораторијске дијагностике и магистар лабораторијских технологија, пет лабораторијских техничара, једна праља лабораторијског посуђа и једна спремачица.

„Оно сто је веома важно је да будемо разумни, толерантни, флексибилни и прилагодљиви на различите услове рада. Сматрам да је добра комуникација кључ успјеха у многим стварима. Успјех у послу такође захтијева и континуирану обуку и едукацију особља, унапређење пословних вјештина, дисциплину и посвећеност послу“, нагласила је Радићева.

Лаборанти врше пријем и протоколисање свих врста клиничког материјала и узорака хоспитализованих пацијената, узимају узорке амбулантним пацијентима, припремају опрему и средства за рад, припремају одговарајуће храњиве подлоге, обављају примарну и секундарну обраду материјала.

Она додаје да лаборанти израђују антибиограме, праве и боје микроскопске препарате, обављају стерилизацију и дезинфекцију предмета рада и радног простора, воде евиденције о потребама и потрошњи реагенаса и потрошног материјала, уводе и издају налазе, шифрирају извршене услуге као и друге микробиолошке анализе у оквиру своје оспособљености.

Служба за микробиологију са паразитологијом бави се дијагностиком обољења изазваних инфективним агенсима, а то су бактерије, вируси, гљивице и паразити.

„Узимање узорака са правог мјеста, у право вријеме и на исправан начин један од најважнијих момената у микробиолошкој дијагностици. Уколико узорак није адекватно узет имамо за посљедицу пропуштање изолације узрочника болести или контаминацију, што даље може водити непотпуном и неадекватном третману пацијента“, објаснила је Радићева.

Радно вријеме службе је од понедељка до петка од 7 до 15 часова, пријем материјала је од 7.00 до 10.00 часова, а издавање налаза од 12.00 до 14.30 часова.

Све информације везане за рад, анализе, припрему пацијената за узорковање, као и све остале потребне информације могу се добити на број телефона 057/325-331.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com