Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Катић: Цијели свијет ће знати истину, а она ће бити исписана на сваком педљу ове земље

Извор: Филтер

Након што је јутрос, уклоњена табла која је на улазу у Источно Сарајево постављена 30. јуна, а на којој се наводи да је Источно Сарајево град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево, огласио се и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Подсјећамо, образложење је да се табла налазила на територији ФБиХ и да је постављена нелегално. Снимак уклањања табле на својој фејсбук страници објавила је градоначелница Сарајева Бењамина Карић.

Фото: Аваз

“Не треба бити доктор наука да би знала направити једноставно поређење пописа становништва из једног периода и оног посљедњег у овој земљи. Не треба бити образована да би схватила шта значи заувијек напустити свој град, свој дом, а кости својих мртвих носити са собом, страхујући да им никад више гроб нећеш моћи окадити. Не треба бити велики политичар да би знала шта значи кад је доста политиканства, јефтиног публицитета који покрива недостатак реалног рада и резултата и како поштовати барем мртве. Не треба ништа, треба само бити човјек”, поручио је Катић.

Додао је да је “данашњим чином вандализма од декларативне представнице свих грађана и нове будућности, показано је само једно – да 157 000 Срба није напустило Сарајево, не би данас имао ко причати о историји, јер би били под земљом.”

“Политике деведесетих година очито још живе и кроз сваку прилику показују своју препреденост и зубе, али све је узалуд – историјске чињенице су непобитне и живјеће много дуже него и ја и сви ми. Историјске чињенице остају, као и срам којим ће бити обиљежена будућа покољења оних, који за мало публицитета показују сву своју немоћ, злобу и изопаченост. Ми идемо даље, сада још мотивисанији да на сваком кораку истакнемо историјске, непобитне чињенице и да сачувамо наш народ од зла”, истакао је Катић.

Најавио је и постављање нових табли.

“Овим путем најављујемо и нове табле, које ће служити као путокази ка Добровољачкој, гдје је муслиманска војска мучки побила 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено, ка Казанима, гдје су муслимански екстремисти ликвидирали и у јаму бацали тијела недужних цивила, ка Силосу, логору из пакла у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, а 24 није преживјело и ка свим логорима, мучилиштима и стратиштима овог народа”, навео је начелник Источног Новог Сарајева.

Доста је било, поручио је, “наших наивних покушаја за помирењем и разговором, док овакви као она о чијим биједним потезима данас регион бруји, хушкају кога стигну против једног цијелог народа, трудећи се да, ако како могу, избришу наше постојање и данас, као и деведедетих година.”

“Цијели свијет ће знати истину, а она ће бити исписана на сваком педљу ове земље. До граница које сте се ви потрудили подебљати и истакнути. А ево за успомену, да вам се појави пред очима сваки пут кад угледате једну од табли – на фотографији се налази један од 157 000, у тренутку напуштања родног Сарајева, на локацији гдје сте ви данас показали сву своју немоћ и хистерију. Како радили, тако нам/вам Бог помогао”, објавио је Катић на својој фејсбук страници.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com