Sun. May 19, 2024
ћирилица /латиница

Електронске здравствене књижице важе неограничено

Фото: РТРС

Извор: Срна

Електронске здравствене картице сада важе неограничено и осигураници ће моћи да их користе и након назначеног рока – све док имају утврђен статус у обавезном здравственом осигурању, речено је у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

У ФЗО наводе да је то дефинисано новим Правилником о поступку утврђивања својства осигураног лица, вођењу података у матичној евиденцији и електронској здравственој картици, који је недавно почео да се примјењује.

Из Фонда подсјећају да је првобитно рок важења електронских картица био пет година, па је продужен на 10, а сада су створени услови да рок важења буде укинут.

– Здравственом картицом се доказује својство осигураника, односно осигураног лица и на основу ње се остварује здравствена заштита. Уједно, здравствена картица је и најбоља заштита личних података јер се помоћу ње приступа електронском здравственом картону пацијента – наводе у Фонду.

У случају да дође до промјена личних података осигурано лице је дужно да у року од 15 дана промјену пријави надлежној пословници Фонда и да поднесе захтјев за издавање нове картице.

– Док не буде израђена картица, осигураном лицу се издаје потврда о здравственом осигурању коју користи док не добије картицу – напоменули су из Фонда.

Из Фонда су истакли и да, уколико картица буде изгубљена, украдена или оштећена, осигурано лице то треба да пријави надлежној пословници Фонда, како би картица била поништена да би биле избјегнуте евентуалне злоупотребе.

– У ситуацијама када осигурано лице оствари право на здравствено осигурање у другој земљи, односно код другог носиоца осигурања, здравствену картицу треба да врати Фонду – наглашавају у ФЗО.

Трошкове издавања прве здравствене картице за сва осигурана лица сноси Фонд, а новим Правилником је, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, предвиђено да трошкове израде нове картице након поништавања оштећене, украдене или изгубљене картице или у случају промјене личних података – сноси осигураник.

Трошкови издавања друге, и сваке наредне картице, биће у висини стварних трошкова израде здравствене картице, а о свим детаљима осигуранике ћемо правовремено информисати када буде утврђена цијена и остали детаљи.

– За сада, ФЗО још финансира и нове картице у случају да је претходна изгубљена или оштећена и слично и био је знатан број оваквих случајева. Примјера ради, поједини осигураници су у протеклом периоду већ по четири пута подносили захтјев за израду нове картице, јер су претходне губили и те трошкове је сносио Фонд. Из тог разлога, сугеришемо осигураницима да воде рачуна о својим картицама и да их чувају као и друге личне документе – напоменули су у Фонду.

У Фонду подсјећају да су од ове године у употреби само електронске здравствене картице, док старе књижице више не важе, што је омогућено захваљујући имплементацији Интегрисаног здравственог информационог система у Републици Српској.

– Тај систем, осим електронских здравствених картица, подразумијева и електронски здравствени картон, електронске упутнице, рецепте и налазе. ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа и институција здравственог система Српске – истакли су у Фонду здравственог осигурања. 

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com