Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Дјеци која имају дијабетес пријеко потребни сензори – континуирани мјерачи шећера

Извор: Срна

Чланови Удружења родитеља и пријатеља дјеце дијабетичара “Побиједимо дијабетес” из Источног Сарајева окупило се данас на Тргу “Србија” како би указали на проблеме са којима се суочавају обољели од шећерне болести.

Предсједник Удружења Данијела Панџић рекла је да је циљ данашње акције да се јавности у Источном Сарајеву презентује свакодневна борба ове дјеце која су потпуно здрава, али им недостаје хормон због којег морају да воде рачуна о исхрани, те морају да контролишу ниво шећера у крви 24 часа.

“Нажалост, још нема лијека за дијабетес, али је процес контроле подигнут на виши ниво”, рекла је Панџићева, чија је кћерке дијабетес добила са шест година.

Секретар Удружење родитеља и пријатеља дјеце дијабетичара “Побиједимо дијабетес” Дијана Јеремић рекла је да на подручју Источног Сарајева 33 дјеце има дијабетес типа један и да је данашњи скуп начин да скрену пажњу да желе “живот са мање боли”.

Јеремићева је рекла да је циљ ове акције да дјеца покажу грађанима на који начин себи ваде капљицу крви и мјере глукозу те да јавно искажу незадовољство због превеликог броја убода.

“Нашој дјеци су пријеко потребни сензори – континуирани мјерачи шећера, а они су скупи и родитељи морају да их набављају у иностранству”, нагласила је Јеремићева, те изразила наду да ће Фонд здравственог осигурања у догледно вријеме помоћи набавку овог сензора.

Она је захвалила граду Источно Сарајево и општини Источно Ново Сарајево, као и неким фармацеутским кућама за разумијевање и подршку, те изразила наду да ће донације за ову хуманитарну организацију у будућности бити још вриједније.

О искуствима су говорила и дјеца Глигор Јеремић и Жана Панџић, истичући да дијабетес није болест, него само другачији начин живота.

Удружење “Побиједимо дијабетес” Источно Сарајево основано је у априлу 2014. године, с циљем подизања свијести и указивања на проблеме с којима се суочавају дјеца и омладина обољела од шећерне болести.

Шећерна болест или дијабетес /диабетес меллитус/ је хронични, неизљечиви системски поремећај метаболизма, који се карактерише хипергликемијом, односно трајно повишеним нивоом глукозе у крви.

Дијабетес се данас убраја међу најчешћа ендокринолошка обољења, са преваленцом у сталном порасту /нарочито у развијеним земљама света/, што је посљедица модерног стила живота и повећања броја спољашњих етиолошких чинилаца, међу којима се посебно издваја гојазност.

Шећерна болест се најчешће јавља у старијем животном добу као посљедица општих дегенеративних и склеротичних промјена у организму која захватају и панкреас, а код младих особа може настати усљед генетичких поремећаја или оштећења панкреаса код одређених заразних обољења.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com