Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Др Ерановић: Након угриза животиња и убода инсеката одмах се јавити љекару

Извор: Филтер

„Дужи боравак у природи љети разлог је јављања пацијената након угриза и убода животиња и инсеката. У амбулантном раду овог прољећа и љета евидентан је повећан број особа које је угризао пас, крпељ или змија“, говори др Жанка Ерановић, специјалиста инфектологије у Болници “Србија”.

Она је навела да пацијенти некада не знају шта их је угризло, сјећају се тренутног бола, а тек касније уоче кожну промјену на истом мјесту и ради могућих компликација не треба чекати, потребно је одмах јавити се љекару.

Др Ерановић каже да су најчешћи угризи паса луталица, као и властитих или другог власника и то за руке и ноге, а код дјеце су чести и угризи главе. На угризном мјесту може се развити бактеријска инфекција која се шири по кожи, поткожном и коштаном ткиву.

Ријетко наступе компликације попут сепсе, инфекције срца, упале овојница мозга код особа са придруженим болестима или ослабљеног имунитета.

„Ради превенције инфекције угризну рану је потребно одмах темељито очистити водом и сапуном и јавити се љекару. Након хируршке обраде ране и процјене ризика за развој инфекције, тетануса и бјеснила примјењу се профилакса вакцине, серуми и антибиотици“, објаснила је др Ерановић.

Офидизам је тровање змијским отровом, а у нашим крајевима најчешће су у питању угризи поскока и шарке. Угриз змије изазива јаку бол са појавом двије угризне ранице на кожи у размаку од шест до десет милиметара. Након угриза развија се крвни подлив и оток, а могуће су и бактеријске инфекције.

„Општи симптоми офидизма су благо повишена температура, главобоља, повраћање, а компликације које могу настати услијед офидизма су шок са падом крвног притиска, убрзан пулс, хипотермија, прољев, оштећење јетре и бубрега, хеморагијски синдром, поремећај свијести. Смрт наступа због циркулаторног колапса“, навела је др Ерановић.

Прва помоћ на терену састоји се у испирању угриза дезинфекцијским средством, а у здравственој установи се код средње тешких и тешких угриза примјењује антивиперични серум.

„Ако је угриз у предјелу главе, врата или директно у крвни суд и са развијеном тешком клиничком сликом тровања, потребно је дати по двије до четири терапијске дозе серума. Kод сумње на угриз и уз појаву описаних раница потребно је одмах јавити се љекару и не оклијевати“, упозорила је др Ерановић.

Серуми и вакцине за потребе болнице се набављају из Института за јавно здравство Републике Српске.

Према ријечима др Ерановић, уједи инфицираног крпеља, често у подручју врата, пазуха и препона могу проузроковати лајмску борелиозу, сезонску прољеће/љето и космополитску болест. Узрочник је бактерија „Borrelia burgdorferi”.

Лајм борелиоза је мултисистемска инфламаторна болест и инкубација траје од три до 30 дана.

„Болест може имати три стадијума, локализоване, дисеминоване и позне инфекције. Рана инфекција се манифестује као „Erythema migrans“ црвени прстен на кожи праћен општим инфективним синдромом. Дисеминована инфекција манифестује се као упала срца или овојница мозга, а позна инфекција као упала зглобова или ока. Терапија је антибиотска, а најбољи резултати се постижу лијечењем у раном стадијуму лајмске болести. Због тога, не требате чекати или сами покушавати одстранити крпеља са коже, потребно је одмах јавити се љекару“, закључила је др Ерановић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com