Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

Др Бјелогрлић: Препоруке за заштиту од високих температура

Извор: Филтер

Због јако високих температура, запослени у здравству имају контакта са пацијентима који се јаве са одређеним симптомима услијед излагања топлоти.

“Због посљедица високих температура у Болници “Србија” протеклих дана адекватно је збринуто неколико пацијената који су имали симптоме мучнине, повраћања, вртоглавице и главобоље”, рекла је др Ивана Бјелогрлић, специјалиста интерне медицине-супспецијалиста нефрологије у овој Установи.

По њеним ријечима, пацијенти се чешће јављају примарно у хитну помоћ, али спорадично се деси и неколико случајева који се јаве у болницу и укаже им се медицинска помоћ.

“У случају да осјетите вртоглавицу, немоћ, слабост, имате јаку главобољу, јако сте жедни, потребно је да се умирите, пијете течности, сједнете у расхлађену просторију, измјерите температуру и потражите помоћ. У стањима када осјетите зујање у ушима, проблеме са видом, неразуман говор, немир, потребно је одмах јавити се љекару”, упозорила је др Бјелогрлић.

Она наводи неколико препорука како се заштитити од високих температура, а то је да пијете редовно негазирану обичну или минералну воду и нискокалоричне напитке без кофеина, алкохола и шећера, избјегавате боравак на сунцу у периоду од 10.00 до 17.00 часова, нарочито труднице, дјеца, старије особе, срчани болесници и болесници с хроничним болестима.

“Носите лагану и широку одјећу од природних материјала, уколико идете вани ставите шешир широког обода или капу и сунчане наочаре. Kористите лагану постељину, једите чешће мале и текуће оброке, избјегавајте храну пребогату бјеланчевинама, једите супу, што више свјежег воћа. Туширајте се или купајте у млакој води”, додала је др Бјелогрлић.

Избјегавати напоран физички рад у току дана, избјегавати излагање дјеце млађе од шест мјесеци директном сунцу, не остављајти дјецу и животиње у паркираном возилу, користити средства са заштитним фактором од штетног УВ зрачења.

Она каже да је потребно расхладити простор у којем боравите тако што ћете одржавати дневну собну температуру испод 30 степени, користите хладнији ноћни зрак, отворите све прозоре и расхладите просторије.

“Особу која се не осјећа добро и има неке од наведених симптома, потребно је смјестити у хладну просторију у водораван положај, раскомотити је, стављати хладне облоге на врат, пазухе, главу и потиљак, све док се температура не врати у нормалу”, поручила је др Бјелогрлић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com