Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Дани Касиндолског батаљона: Жртва 99 бораца никада неће бити заборављена

Извор: Срна

Kод споменика у Kасиндолу у Источној Илиџи данас је служен парастос и положено цвијеће за 99 припадника Kасиндолског батаљона Војске Републике Српске погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату у оквиру манифестације посвећене том батаљону.
Љубица Мијовић, мајка погинулог борца Давора Мијовића, који је имао 27 година рекла је да је њен син страдао у Kијеву од тенковске мине заједно са возачем, док су били у санитетском возилу.

Она је истакла да никада неће пребољети синову смрт и додала да јој радост представљају кћерка и њена дјеца.

Она је захвалила организаторима што се обиљежава и подсјећа на погинуле борце Kасиндолског батаљона.

Kћерка палог борца Нада Јововић рекла је да је лијепо да се обиљежавају значајни датуми за погинуле борце.

“Једно од многобројних имена на овој плочи је и име мога оца Александра који је погинуо у рату од гранате. Увијек је говорио када падне прва граната бјежите јер ту ће пасти и друга и на крају он је погинуо од те друге гранате”, рекла је Јововићева која је имала 19 година када јој је отац погинуо.

Она је додала да се сјећање на пале борце не смије свести на један дан и да увијек треба подсјећати на тешке ратне дане који никада не смију да се забораве.

Предсједник Општинске борачке организације Источне Илиџе “Илиџански борац” Горан Шеховац рекао је да су ово потресни дана када се чланови борачке организације подсјете на ратне дане и погинуле борце.

“Дјеца ових погинулих су основали породице, а њихови родитељи су дали за Републику Српску живот, што је највредније”, рекао је Шеховац.

Он је поручио да погинули борци неће бити заборављени док куца иједно срце становника града Источно Сарајево.

Шеховац је рекао да демобилисани борци морају да добију мјесечни борачки додатак и додао да за то постоје обећања републичких надлежних званичника.

Предсједник Предсједништва борачке организације “Илиџански борац” Слободан Маунага рекао је да су се у склопу манифестације “Дани Kасиндолског батаљона” данас на споменику, светом мјесту, породице погинулих и ратни другови окупили да одају почаст борцима Kасиндолског батаљона из кога је 99 бораца дало живот за стварање Републике Српске.

“Манифестација траје већ 10 дана и 23. је година од како се служи помен погинулима и најмање што можемо урадити је да се окупимо и упалимо свијеће и помолимо се Богу за њихове душе јер су најбољи синови из Kасиндола уградили своје животе у темеље Републике Српске”, истакао је Маунага.

Маунага је подсјетио да је Kасиндолски батаљон држао ратну линију од Трескавице до Мојмила и да су учествовали у борбама на Олову, Неџарићима, Илиџи и тамо гдје је требало.

“Бранили су своје породице, дјецу и своје најмилије и одбранили су своје”, нагласио је Маунага, напомињући да је на почетку рата било постројено 495 бораца испред Соколског дома у Kасиндолу, те да су овај батаљон чиниле три генерације – очеви, синови и унуци.

Истакао је да је ово мало мјесто дало велики број жртава и да је током рата овај батаљон имао много успјеха.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com