Fri. May 24, 2024
ћирилица /латиница

Данас је Петровдан – ево који су обичаји везани уз тај празник

Извор: Глас Српске

Српска православна црква (СПЦ) данас слави Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост (ако празник пада на сриједу и петак тада се пости и на Петровдан).

Око овог празника дозријевају “петроваче”, стара, аутохтона сорта раних јабука од којих мајке с дјецом праве петровдански колач.

Петровдан је посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповједницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Свети апостол Петар био је рибар по имену Симеон. Када је пошао за Господом, добио је име Петар. Први од ученика јасно је изразио вјеру у Исуса.

Послије силаска Светога Духа, као проповједник Јеванђеља, послије само једне бесједе у Јерусалиму, обратио је у вјеру око три хиљаде душа. Проповиједао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији.

Чинио је моћна чудеса. По заповијести цара Нерона, осуђен је на смрт. Сматрајући да је недостојан да умре као син Божији, тражио је да га разапну наопако.

Свети апостол Павле, рођен је као Савле, из Тарса. Био је фарисеј и гонитељ хришћанства. Када му се на путу за Дамаск јавио Господ, чудесно се преобратио. На крштењу, добио је име Павле, и постао апостол.

Проповиједао је од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Посјечен је у Риму, у вријеме цара Нерона, кад и апостол Петар.

За Петровдан се у народу, везују многа вјеровања и обичаји. Празновање Петровдана започиње вече прије, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на мјестима гдје се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишући некадашње прогоне хришћана.

На тај начин, призива се добро здравље стоке и благостање у домаћинству, пише РТС.

На Петровдан се не иде у поље, не прежу се коњи, не почињу тешки пољопривредни радови.

Вјерује се да, од нове године до данас не би требало јести јабуке.

Око овог празника дозријевају “петроваче”, стара, аутохтона сорта раних јабука од којих мајке с дјецом праве петровдански колач.

Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица, чести су и вашари на данашњи дан.

По народном вјеровању, Свети Петар је са Светим Савом замијенио вериге, па се зато дешава да су на Савиндан дани топли, а око Петровдана свјежи.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com