Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Врели талас захватио цијели свијет; На Сицилији и Сардинији и до 49 степени

Извор: РТРС

Рекордни тропски талас не престаје да пржи широм свијета, од Европе до Кине и Сједињених Држава, присиљавајући власти да предузму драстичне мјере како би се носиле с тропским таласима и новим пожарима.

Амерички метеоролошки завод је за више од 100 милиона грађана издао упозорења о екстремним врућинама, а нарочито опасни услови су у савезним државама Аризони, Калифорнији, Невади и Тексасу.

Неколико европских држава, међу којима су и Француска, Њемачка, Хрватска, Грчка, Италија, Шпанија и Пољска, суочава се са екстремно високим температурама.

Италија, од сјевера до југа, пролази тропски талас са историјским температурним рекордима који се очекују сљедећих дана. За 16 градова широм земље оглашен је црвени аларм. Жива у термометру достигла је 40 степени Целзијуса у Риму, а за данас се очекују 43 степена, чиме ће бити оборен рекорд од 40,5 степени у августу 2007. година.

Острва Сицилија и Сардинија могла би се суочити с температурама до 49 степени, што је “потенцијално највиша температура икада забиљежена у Европи”, упозорила је Европска метеоролошка агенција.

У Њемачкој су највише температуре за викенд измјерене у Баварској и то 38,8 степени. У Берлину је забиљежено 35 степени, а у Минхену 34.

Грчка такође пати због врућина, због чега су власти биле присиљене да затворе Аркопољ током најтоплијих сати у недјељу, трећи дан заредом, када су температуре у земљи досезале преко 41 степен Целзијуса.

У Шпанији се очекује нови талас врућине, који ће трајати до сриједе. Током викенда температуре су биле више од 40 степени у Андалузији, на југу земље, као и на Канарским острвима.

У дијеловима источног Јапана температуре су достигле од 38 до 39 степени, што се очекује и данас, а метеоролошка агенција упозорава да би температуре могле достићи претходне рекорде.

Висока температура ваздуха може узроковати здравствене тегобе, посебно код осјетљивих група као што су мала дјеца, хронични болесници, старије особе те људи који раде на отвореном.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com