Ћосић: Источно Сарајево је град који је настао у борби за слободу

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић информисао је данас групу студената и професора са Универзитета Kолорадо из Денвера да је Сарајево било подијељен, а не опкољен град и да Источно Сарајево није настало агресијом већ у борби за слободу.

Ћосић је студенате и професоре са Универзитета Kолорадо упознао о настанку и функционисању Источног Сарајева и рекао да је овај град резултат огромне жртве сарајевских Срба, чији је послијератни егзодус толиких размјера да се сматра највећим икада забиљеженим мирнодопским егзодусом у свијету.

“Источно Сарајево је за мене најважнији град у Републици Српској, у њему су основане све институције Републике Српске и није настао било каквом агресијом”, рекао је Ћосић Срни.

Он је, појаснивши неке догађаје из новије историје, истакао да и данас бошњачки политички представници тврде да је Сарајево током рата било град под опсадом, иако је чињеница да је већи дио града, рачунајући дотадашње градске и приградске општине, припадао Републици Српској и да је на тим просторима генерацијама живјело српско становништво.

Ћосић је рекао да Сарајево није било опкољен, већ подијељен град, а данас је то град у којем су Срби на нивоу статистичке грешке, иако су га кроз историју стварали и градили.

“Ови млади људи то морају знати уколико желе да разумију било шта када је ријеч о БиХ, односно дешавањима у бившој Југославији. Kао што морају знати да Срби, без обзира гдје живе, имају посебну емоцију према Kосову и Метохији, али и према Русији и руском народу, са којим нас вежу снажне историјске везе”, напоменуо је Ћосић.

Ћосић је студентима и професорима са Универзитета Kолорадо захвалио за данашњу посјету и спремност да чују мишљење које је супротно пропаганди којој су људи на Западу били изложени више од 30 година, изразивши наду да ће из Источног Сарајева понијети лијепе успомене и сазнања корисна за будући академски рад.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com