ФЗО Српске: Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање

Извор: Глас Српске

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, у складу са одлуком Владе Српске, омогућио је да здравствено осигурање у наредних 60 дана имају и грађани који нису осигурани, али су послодавци дужни да измире своје законске обавезе у наведеном периоду.

Влада Републике Српске је донијела одлуку да се грађанима који су остали без здравственог осигурања након укидања ванредне ситуације омогући да користе права из области здравствене заштите у прелазном периоду до 60 дана.

-Међутим, ова одлука не значи да послодавци не треба да измирују своје обавезе нити да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања. Сада је потребно да послодавци схвате да им се излази у сусрет и да искористе овај прелазни период да измире своје законске обавезе како не би испаштали радници и њихове породице – упозорили су у ФЗО.

Напомињу да је Фонд у протекле три године због ванредне ситуације финансирао здравствену заштиту и за неосигуране грађане, али да су константно позивали грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације.

Позвали су грађане који и након три године нису регулисали свој статус осигурања,  да је крајње вријеме да се по неком од бројних предвиђених основа пријаве на осигурање, јер је било више него довољно времена да регулишу свој статус осигурања.

Законом о обавезном здравственом осигурању РС и Законом о доприносима јасно је дефинисано ко коју категорију грађана пријављује на осигурање и ко је дужан да плаћа доприносе.

-Тако да је рок од 60 дана период који послодавци треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза када су у питању доприноси за здравствено осигурање. Када се уплате доприноси ФЗО РС ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, како је предвиђено законом, а не у задњи час – истичу из Фонда.

Додају да је важно да осигураници знају да, када се уплате доприноси, Фонд “пушта” осигурање на период од два мјесеца.

-Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање  -наводе из Фонда.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com