Утврђено присуство вируса афричке куге код свиња; Ветеринарски инспектори на терену

Извор: РТРС

Присуство вируса афричке куге код свиња потврђено је јуче у једном породичном домаћинству у Средњем Драгаљевцу код Бијељине, а како истиче министар пољопривреде Саво Минић, ветеринарски инспектори су од јутрос на терену, а појавило се још пар сумњивих локација.

Свињогојци на подручју Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора окупљени у Регионално удружење свињогојаца забринути стањем у Семберији.

Фармер Ранко Сарајлић, који располаже модерним објектима за производњу и тов, каже да постоје многи механизми заштите и контроле.

Свињогојци овог дијела Српске на фармама редовно проводе мјере заштите јер Ресор за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка са свињогојцима континуирано проводи едукацију од 2019. године када је афричка куга свиња детектована у Србији.

Поред свих предузетих мјера Регионално удружење свињогојаца је затражило и додатну провјеру коју је упутило на адресу Министарства унутрашњих послова.

Свињогојци су забринути и због могућности да детектован већи број жаришта заустави започете активности на увозу квалитетног генетског материјала у оквиру постицаја капиталним инвестицијама.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com