Упозорење на обилне падавине, највише кише у Херцеговини и Сарајевско-романијској регији

Извор: Филтер

Управа цивилне заштите Републике Српске издала је за данас и сутра упозорење за обилне падавине.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, највећа количина падавина очекује се у Херцеговини, након тога у Сарајевско-романијској регији, горњем Подрињу, широј регији Добоја и до Семберије.

Најмање падавина очекује се на сјеверозападу.

Укупна количина падавина у Херцеговини од 80 до 120 мм, локално и до 150 мм, у Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 50 до 90 мм, на сјевероистоку (шира регија Добоја до Семберије) 20 до 40 мм кише. 

Највећа количина падавина се очекује од четвртка ујутру (15.06) до петка поподне (16.06). У суботу ће падавине бити слабе и повремене.

“За разлику од обилних падавина у претходном периоду коју се биле пљусковитог карактера и нису биле равномерно распоређене, у наредном периоду се очекују обилније и дуготрајне падавине у широј регији од југа ка североистоку”, наводе из РУЦЗ.

Због честих и обилних падавина у претходном периоду тло је презасићено влагом. Прогнозирана количина падавина проузроковаће проблеме са оборинским водама, изазваће појаву и изливање бујичних поплава, клизишта, проблеме са оборинским водама и појаву урбаних поплава. 

Очекују се значајан пораст водостаја на ријеци Босни и пораст водостаја притока ријека у горњем и средњем сливу ријеке Дрине.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com