Прошле године одузето више од 28 килограма дроге – циљ друштво без наркотика

Извор: Срна

Припадници Полицијске управе Источно Сарајево лани су одузели више од 28 килограма дроге, те је друштво без наркотика циљ превентивне кампање у оквиру које су данас на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву грађанима дијелили промотивни материјал.

Портпарол ове полицијске управе Весна Стокановић рекла је да се дијељењем ових материјала, поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, приближавају грађанима и кроз разговор са њима настоје доћи до основног циља ове кампање – друштво без дроге.

“Да би испунили овај циљ у рјешавање проблема се сви морају укључити”, изјавила је Стокановићева новинарима и позвала институције, посебно, здравствене и васпитно-образовне, невладине организације и медије, да се укључе у све превентивне активности.

Стокановићева је апеловала на грађане да уколико имају било каква сазнања и информације у вези са злоупотребама и кријумчарењем дроге позову бесплатан број 122 или се обрате најближој полицијској станици.

Према њеним ријечима, Полицијска управа Источно Сарајево у протеклој години регистровала је 427 случајева злоупотребе дроге, од чега су 396 прекршаји, а 31 кривично дјело.

“Од 31 кривичног дјела седам се односи на омогућавање уживања дроге, а 24 неовлаштену производњу и промет дроге. У протеклој години одузето је више од 28 килограма марихуане, 847 грама спида, шест грама кокаина и осталих врста наркотика и психоактивних супстанци”, навела је Стокановићева.

Стокановићева је рекла и да је у првих пет мјесеци ове године евидентирано 268 случајева злоупотреба дроге, од чега 12 кривичних дјела и 256 прекршаја.

Ученици другог разреда Гимназије Александар Зекић, Никола Јањић и Стрибор Ђурић сагласни су да се против злоупотребе наркотика мора системски борити.

Зекић је рекао да је потребан систем за подршку, рехабилитацију, као и социјална помоћ што би омогућило ефикаснију бору против дроге.

Јањић је истакао да лично није долазио у контакт са наркотицима, али да је слушао о људима који то злоупотребаљавају.

Он сматра да је ријеч о растућим проблемима који ће постатити још израженији, те да су овакве и сличне акције корисне јер едукују грађане о опасностима од употребе наркотика.

Ђурић је нагласио да је ријеч о веома лошој појави, која је најизраженија код младих који почињу са блажом дрогом у нади да ће им то помоћи у борби са анксозношћу, али онда настављају са јачим наркотицима који им, како каже, уништавају живот.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com