Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Predstavljena Strategija razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj

Izvor: RTRS

Predstavljena je, treća po redu, Strategija razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj, za period 2023-2029 godina. Uključuje četiri cilja i 14 prioriteta, a glavni fokus je unaprijediti upravljanje imovinom jedinica lokalne samouprave.

Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić je istakla da ovim dokumentom Vlada Republike Srpske pokazuje da je i dalje opredijeljena da donosi rješenja i mjere s ciljem decentralizacije lokalne samouprave.

– Za realizaciju strategije biće potrebno oko 7,74 miliona KM, dio će biti obezbijeđen iz budžeta Srpske, a dio iz jedinica lokalne samouprave, donatorskih, redovnih i projektnih sredstava – rekla je Jujićeva novinarima.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da je Strategija dobar i kvalitetan dokument, a da lokalne zajednice očekuju da Vlada nastavi da bude njihov partner.

– Treba nam širi finansijski okvir kako u dijelu indirektnih, tako i direktnih poreza, u dijelu raspodjele tih poreza. Ako idemo u pravcu decentralizacije i toga da se na lokalnom nivou rješava mnogo životnih stvari, onda to znači da moramo i više finansija dobiti i borimo se za to -naveo je Ćosić.

On je dodao da su bolji prihodi od poreza na nepokretnosti, ali da je i u tom dijelu važno zajedno sa republičkim institucijama, Poreskom upravom i Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, širiti bazu i raditi na boljim procjenama vrijednosti nekretnina, a time ostvarivati i veći prihod.

Ćosić je istakao da se mora posvetiti značajna pažnja nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajendicama, kojih u Srpskoj ima 33, kao i demografskim problemima sa kojima se susreće značajan broj lokalnih zajednica.

Predstavnik UNDP-a u BiH Goran Štefatić rekao je da su prepoznali da postoji prostor gdje bi mogli iskustvom i znanjem da doprinesu izradi ovog dokumenta, koji će im olakšati bilo kakvu buduću saradnju i podršku jedinicama lokalne samouprave.

On je naveo da je dosta projekata koje realizuju u lokalnim zajednicama, te da će i u narednom periodu, kroz razne projekte, podržati ono što je navedeno u ovoj strategiji.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com