Представљамо учеснике петог сазива ликовне колоније “Бели вук”

Извор: Филтер

Манифестација “Принципови дани у Источном Новом Сарајеву” почиње у суботу, 24. јуна.

Програм почиње свечаним отварањам петог сазива ликовне колоније “Бели Bук”, у 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Умјетници из Србије и Босне и Херцеговине ће имати прилику да стварају своја дјела од 24. до 28. јуна у селу Тврдимићи, а изложба 5. сазива ликовне колоније биће уприличена у сриједу 28. јуна у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Биографије учесника


Немања Окиљевић

,Дипломирао је 2011. године на Факултету примјењених умјетности у Београду, на одсјеку зидно сликарство. Излагао на шест самосталних и више колективних изложби у Србији и Француској. Учествовао на неколико ликових колонија, пројеката и умјетничких радионица. Радио је илустрације за поједине часописе и реализовао неколико мурала на јавним зградама у Београду и Вишеграду, а велики број његових радова налази се у приватним колекцијама у земљи и иностранству. Живи у Београду.

Теофил Окиљевић

Теофил Окиљевић је рођен 3. октобра 1995. године у Требињу. Средњу ликовну школу ,,Петар Лубарда“ је завршио на Цетињу. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Требињу, одсјек Вајарство у класи редовног проф. мр Жељке Момиров 2020. године. Мастер је завршио 2021. године под истим менторством, такође на академији ликовних умјетности у Требињу.

Добитник је више награда и признања од којих су најзначајније:

2021 – Награда за скулптуру на 35. Октобарском ликовном салону у Ковину;

2013 – прво мјесто на VIII бијеналу графике у Пољској;

2012 – друго мјестно на међународном конкурсу Цеље, Словенија;

2016 – треће мјесто на ликовном конкурсу ,,Лубарда као инспирација“ Тиват;

2016 – треће мјесто ,,Пословни изазов западног балкана“ Загреб;

2016 – треће мјесто литерарни конкурс ,,Живот који желим и за који ћу се борити“ Цетиње;

2011 – Посебна награда са међународног конкурса – Турска.

Имао је пет самосталних изложби

2021 – Центар за културу, Ковин;

2021 – Галерија БЛОК, Београд;

2021 – Меморијална галеруја ,,Душан Старчевић“ Смедеревска Паланка;

2021 – Музеј и галерија Тиват;

2021 – Културни центар Требиње.

Имао је више колективних изложби у земљи и иностранству.

Учествовао је у пројектима:

2020 – Међународни пројекат и изложба Tree of Life, Универзитет СВ. Климент Охридски, Софија, Бугарска;

2019 – Флуид, Цетиње (у организацији ФЛУ Цетиње);

2019 – Флуид, Тиват;

2019 – ,,Mural of tolerance“ у Пољској, Еразмус пројекат ЕУ;

Душан Продана

Душан Продана је рођен 1963. године у мјесту Жабаљ. Академски је сликар.

Завршио је Едуконс – Академију класичног сликарства у Сремској Каменици. Активно слика у техници уље на платну, претежно велике формате. Поред уметничког рада, Продана се у својој приватној школи цртања у Жабљу бави и педагошким радом, са дјецом предшколског и нижег основношколског узраста. Учесник је већег броја колонија у земљи и окружењу. Радови му се налазе у јавним и приватним збиркама. У свом тематском одабиру, Продана је углавном оријентисан према портретној уметности реалистичког опредељења, која је препуна психолошких карактеризација. Често у свом раду тежи и ка орјентацији која се налази на ивици магијског реализма.

Страхиња Костић

Рођен у Фочи 1983. године гдје је завршио основну и средњу школу (гимназија). Од ране младости показује интересовање за ликовну и музичку умјетност. Студирао је Академију ликовних умјетности у Требињу. Члан је разних ауторских и kовер бендова. Са бендовима East time и Moon издао је многобројне ауторске пјесме.

Павле Цвијовић

Павле Цвијовић рођен 1985. у Београду. Дипломирао је на академији лепих уметности “Брера” у Милану код професора Еzio Cuoghi одсек нове технологије. У Италији и Србији је остварио више групних изложби као и перформанса. Од 2013 је члан удружења УЛУПУДС.

Изложбе:

2010 King of Walls-Milano-Италија

2010 Urban Painting Xmas Show-Милано/Италија

2010 Street Art al Castello Visconteo-Trezzo sull’Adda/Италија

2011 Urban Live Painting-Mилано

2011 Urban Painting’s Party-Mилано

2012 Artwork Exchange-Сиднеј

2012 Новобеоградски пролећни салон-Београд

2012 Отворени октобарски салон-Београд

2013 I Love Barcelona (Барселона)

2013 Новопримљени чланови улупудс-а -Београд

2014 Стара наспрам нових лица – галерија 73 Београд (самостална изложба)

2014 Изложба портрета – галерија УЛУС Београд (самостална изложба)

2018 Групна изложба – Composite (Галерија 124,6 ,Београд)

Остале активности:

2009 Freedom day performans-Миланоo.

2010 Jazz refound Festival- Торино

(live painting).

2010 Live painting-Jam on It festival -Бугарска.

2010

Live Painting-Djenova.

2011 Mixer Festival-Београд.

2011 Sinestezija

Festival-Херцег Нови.

2011 Meeting of styles – Београд .

2011 Jam on It- Софија .

2012 Red Bull Door Deco-Београд

Срђан Салат

Срђан Салат рођен је у Сарајеву 1988. године. Завршио је Ликовну академију у Требињу, смјер графички дизајн у класи Владимира Косића. Бави се графичким дизајном, илустрацијом, цртежом, сликањем. Значајнији послови: графичка обрада и дизајн књига, монографија и часописа за издавачку кућу „Светигора“. Урадио више графичких решења, логотипа, плаката, илустрација и мурала. Члан Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Спрске “Девета димензија”. Добитник друге награде на конференцији дизајнера сајта “Behance” 2017. године у Бањалуци. Да додамо још Брадоња је заљубљеник у бицикле, рестаурацију бицикала и још доста тога за шта нема пуно времена. Сајтови и профили гдје се могу видјети радови Срђан Салат: behance, artstation, deviantart, instagram, facebook, pinterest.

Владимир Милановић

Владимир Милановић, рођен у Фочи 1993. Дипломирао на Академији Ликовних умјетности у Требињу, одсјек сликарство у класи професора Сава Пековића. Добитник награде за најбоље изведен рад на првој години академије ликовних умјетности универзитета у Источном Сарајеву, такође и за посебан допринос у области умјетничког рада и стваралаштва од општине Фоча. Излагао више пута самостално и колективно. Тренутно запослен као професор у СШЦ Фоча, “Гимназија Калиновик”.

Јован Дошеновић

Јован Дошеновић је рођен 1997. године у Градишци гдје је и одрастао. Средњу школу завршио је 2016. године, смјер пољопривредни техничар у Градишци. Уписује се 2017. године на Академију умјетности на Универзитету у Бањој Луци. Први циклус студија завршио је 2021. године, смјер сликарство у класи проф. Борјане Мрђа. Исте године уписује се на мастер студије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, у класи проф. Борјане Мрђа. Спојио је љубав према природи и сликарству у свој рад, а најчешћа тема којом се бави јесте екологија, те тако на његовим радовима најчешче можемо виђети пејзаж и деструкцију истог од стране човјека.

Учесник је више колективних изложби укључујући:

-Годишње изложбе Академије умјетности 2018. 2019. 2020. и 2021. године у Бањој Луци
-“Ћилими” Филозофски факултет, Универзитета у Бањој Луци 2019. год.
-“Вез” Филозофски факултет, Универзитета у Бањој Луци 2021. год.
-Изложба слика студената III године сликарства “Мултиверзуми И” Галерија Ђура Јакшић, Филолошки факултет, Бања Лука, 2020. год.
-Изложба ‘‘Интер/акција 2022’’ Галерија ‘‘Плус’’, Камена кућа тврђаве Кастел и Музички павиљон парка ‘‘Петар Кочић’’, Бања Лука, 2022. год.
-Изложба ‘‘Интер/акција 2022’’ Кућа легата, Београд, 2022. год.
Самосталне изложбе:

Изложба ‘“Награђени” Галерија Сретен Стојановић у Приједору, 2020. год.


Учесник је следећих ликовних колонија:

• Хуманитарна акција Атеље на отвореном “Др Борислав Шокчевић” Завичајни музеј Градишка, 2021. и 2022. год.

Тања Дурсун

Тања Дурсун, рођена 30. децембра. 1973 године у Сарајеву гдје је 1992 године завршила средњу сколу примјењених умјетности, одсјек рекламна графика. Дипломирала је на Акдемији ликовних умјетности у Требињу, одсјек графика 2000. године , а магистрирала на академији умјетности у Бања Луци Одсјек ликовних умјетности. Поред успјешног стваралачког рада у области цртежа, сликарства и графике, бави се и графичким дизајном. Била је ангажована као виши асистент на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву. Тренутно је у радном односу као професор ликовне културе и историје умјетности у Средњошколском центру Источна Илиџа. Више пута самостално и грпуно излагала је како у нашој земљи тако и иностранству од којих посебни издвајамо изложбу фотографије и сликарства у Њујорку и изложбу колажа у Токију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com