Постављене табле са натписом да је Источно Сарајево град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево

Извор: Филтер

Данас су на шест кључних улаза у Источно Сарајево постављене нове табле са називом града и територије града, на српском и енглеском језику. Како је раније најавио градоначелник Љубиша Ћосић, на таблама пише да је то град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево.

” Ово је град који је створен од стране великог дијела 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, написао је Ћосић.

Додао је да је по попису становништва из 1991.године, у предратном Сарајеву живјело најмање 157.000 Срба.

“Кажем “најмање”, јер их се тачно толико изјаснило као Срби. Неки Срби су се тада другачије изјашњавали. Ради се о непобитној историјској чињеници. У првом егзодусу Срба из Сарајева, оном који се десио у априлу 1992.године, са почетком трагичних ратних дешавања, када су Срби из страха за своју, и безбједност својих породица, напустили дијелове Сарајева у којима су били мањина, и другом, највећем икад виђеном, када је у зиму 1996.године, 120.000 Срба, напустило дијелове Сарајева, које су у одбрамбено-отаџбинском рату одбранили, подручје Сарајева су морали напустити Срби у 99 % броју”, навео је Ћосић.

Велики број Срба Сарајева је, каже, у том моменту отишао у Бијељину, Бањалуку, Требиње, Зворник, Брчко, Братунац, Београд, Ниш, Нови Сад, многе европске земље, Америку, Канаду.

“Не постоји мјесто на свијету гдје Срба Сарајева нема. Онај број који је остао овдје, око 50.000 њих, заједно са људима који су живјели на неким од данашњих подручја Источног Сарајева, створио је данашње Источно, а првобитно Српско Сарајево. Управо због ове чињенице, постављене су табле са овим натписом на улазу у наш град. Ово је историјска чињеница, нико нам је не може узети, и није написана да икога вријеђа”, поручује градоначелник Источног Сарајева.

Додаје да је крајње вријеме да прихватимо различитости живљења, мишљења, политичког дјеловања, сагледавања ствари из заједничке прошлости.

“Различитости уз поштовање и уважавање. Сигурно је да постоје табле, натписи, понашање, изјаве, на крају крајева, физички објекти, које ми као човјеку, прије свега, сметају негдје изван Источног Сарајева. Али изузетно поштујем одлуке других да живе и раде на начин који није у складу са мојим. Према томе, надам се да ћемо врло брзо (ако нисмо до сада), научити живјети различитост уз поштовање и прихватање другачијег. То и јесте врхунац сваког модерног и демократског друштва, зар не?!Управо због свега, желим да кажем да је ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДАНАС ГРАД КОЈИ ПРИПАДА И ПРЕДСТАВЉА ГРАД СВИХ 157.000 СРБА КОЈИ СУ МОРАЛИ НАПУСТИТИ САРАЈЕВО. Наравно, одавно смо и град једнако отворен за све оне који у њега долазе и опредјељују се у њему да живе, и из осталих дијелова Републике Српске, Босне и Херцеговине и регије.У склопу редовних активности, постављен је и видео надзор који “покрива” постављене табле, како би се предузимале неопходне правне радње у случају њиховог уништења или оштећења.Источно Сарајево расте, развија се и остаје срце Републике Српске”, поручује Ћосић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com