Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /латиница

Породица Ковач организовала помоћ за Српску и Космет

Извор: Срна

Да некадашњи становници ових простора након одласка у бијели свијет не заборављају своје коријене показује примјер породице Ковач из Источне Илиџе која живи у Канади и помаже Србима из Српске и са Космета.
Све је почело организовањем хуманитарне вечери у Ванкуверу “Ноћ над Херцеговином”, у организацији брачног пара Весне и Сава Ковача.

Они су, уз свесрдну помоћ породице, пријатеља и Удружења Херцеговаца “Свети Вукашин” из овог канадског града прикупили финансијска средства за помоћ угроженима на Косову и Републици Српској.

Сава Ковач тренутно борави у Источној Илиџи гдје је дошао да посјети своју мајку, али је и ту прилику искористио да подијели прикупљени новац угроженим породицама.

Ковач за Срну каже да су помоћ од по 500 КМ добиле четири породице, а да је издвојено 1.000 КМ за лијечење дјевојчице Магдалене Влашки из Трнова.

Он истиче да је захвалан на прилици да лично уручи скромне поклоне члановима угрожених породица са општине Источна Илиџа и навео да су представници Црвеног крста Источна Илиџа, према својим критеријумима, изабрали четири породице у овој општини којима је помоћ била најпотребнија.

“Углавном су то самохране мајке са већим бројем дјеце или се ради о породицама којима је потребна помоћ за лијечење болесног дјетета”, напомиње Ковач.

Ријеч је о само једном дијелу шире акције у којој су жељели да пошаљу поруке љубави људи из дијаспоре према свом завичају и коријенима.

Ковач цитира великог српског изумитеља Николу Теслу: “Треба чинити добро и када помислимо да ни чињење добра нема смисла”.

Секретар Црвеног крста Источне Илиџе Ранко Скакавац приликом уручивања помоћи истакао је да “није све црно и да има још добрих људи”.

Он је истакао да је Ковач велики хуманитарац који помаже многе организације и цркве широм Републике Српске.

Ковач ће ове седмице отићи до Придворице и предати поклон од 15.000 КМ том манастиру, уз присуство игумана Василија и оца Гајића из Гацка.

“Жеља нам је подијелимо по 500 КМ угроженим породицама – двије породице из Калиновика, двије породице из Невесиња и шест породица из Гацка”, прецизира он.

Са оцем Гајићем договорено је да он изабере најугроженије породице којима је потребна помоћ. Све што преостане од средстава биће додијељено јавној кухињи у Источном Сарајеву.

Сава открива да су дио средстава већ прослиједили на Косово и Метохију. “Одлучили смо да 2.600 евра пошаљемо на Косово угроженим породицама”, објашњава он.

Посредством свештеника Милана Ракића из Лешка послали су 1.600 евра породицама које се налазе у колективном смјештају. Потврђено им је да су помоћ од 500 евра примиле породице Благојевић и Бабић, као и да су још двије породице добиле помоћ од по 300 евра.

“Уз помоћ свештеника Јована Радића из Призрена, подијелили смо помоћ од укупно 1. 000 евра и том приликом су породице Дајковић и Симић примиле по 500 евра”, наводи Ковач.

Ковачева супруга Весна наводи за Срну да ће обрадовати још двије породице из Лешка у општини Лепосавић.

“Наше мало заиста њима значи много”, истиче Весна и још једном захваљује у име своје породице свим људима који су их подржали у овој хуманитарној акцији.

Она закључује да је по 500 евра уручено двјема породицама на Косову, у Гњиланима и Ораховцу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com