Патријарх Порфирије: Косово и Метохија – српско небо и света земља

Фото: Танјуг

Извор: Срна

Његова светост патријарх српски Порфирије је у видовданској бесједи, у препуној порти Манастира Грачаница, рекао да је Косово и Метохија дом Срба, српско небо, и да је попут Јерусалима – света земља на којој има мјеста за све људе.

– Тамо где је небо, тамо има места за све. Знамо да ће вером и молитвом Бог учинити све да сви људи буду потребни једни другима, без обзира на том ком народу припадају. Видовдан је празник верски, културни, национални и државни. Нема мере која није измерена мером Видовдана – истакао је патријарх.

Патријарх српски је, понављајући ријечи почившег владике Атанасија да је Косово и Метохија завјет Светог кнеза Лазара, истакао да је Косово и Метохија је најтоплија кућа у којој влада љубав у срцима – љубав Светог Стефана Дечанског, краља Милутина, Светог кнеза Лазара и свих светитеља.

– Тамо гдје станује светолазаревска љубав, ту су увијек највећа искушења. Можемо ли данас да разумијемо слободу човека остављеног и заборављеног, без икаквих права? Ми можемо и морамо јер смо православни хришћани, јер смо дјеца Светог кнеза Лазара – рекао је патријарх српски.

Његова светост је рекао да су се сабрали данас, на Видовдан, да се моле за мир у души браће и сестара који живе на Косову и Метохији и да им молитвом захвале што остају на својим огњиштима.

Обраћајући се онима који живе на Косову и Метохији, патријарх Порфирије је рекао да се поклањају њиховој снази и одлуци да чувају светиње, оцјењујући да то не би било могуће да нема вјере у њиховим душама.

– Вашом молитвом и постојаношћу и ми остали, где год се налазимо, исцељујемо се изнутра, препорађамо и опет рађамо, почињемо да разумемо да је најважније Царство небеско, да се уздамо у силу и љубав Божију, да не мислимо да сила људска може побиједити силу Божију и да апелујемо на све стране свијета да свако по својој мери учини оно што је до њега, да буде мир међу свим људима на Косову и Метохији – рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је истакао да никада мира неће бити ако га нема у душама и срцима, те захвалио онима који живе на Косову и Метохији што отрежњују оне који странствују у односу на своју нашу кућу и дом, Косово и Метохију.

– Народе Косова и Метохије, Срби, Албанци, Роми, Бошњаци, баш зато што је ово светолазаревска земља и што толико светиња стреми ка небу спуштајући га на земљу, честитам данашњи празник. Црква никада и не може било ког од вас заборавити. Ако Црква заборави и једну једину душу, онда због чега постоји? Ако заборави Србина или Српкињу имена Христовог и вере онда и наше постојање нема смисла – заборавиће нас десница Господња и преци наши – нагласио је патријарх српски.

Његова светост је истакао да се моли за сваку душу која живи на Косову и Метохији, да Господ усели мир, јер, како је указао, ако буде мира у души – биће мира међу људима, без обзира на то које име носе.

– Ми епископи бијемо битку за вас, а ви за нас. Ако будемо бољи, биће боље све око нас. Помолимо се за све људе на Видовдан, славећи Светог кнеза Лазара и све мученике. Нека Господ да радост и мир свим људима – благословио је патријарх.

Патријарх Порфирије је истакао да је Косово и Метохија, баш као и Јерусалим, света земља на којој има мјеста за све људе.

– Нека је срећан и благословен данашњи Видовдан свима који живите на Косову и Метохији, који се молите, да вашим молитвама будемо бољи и да свуда у свијету буде боље – поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је у бесједи честитао свим муслиманима данашњи Курбан-бајрам и пожелио да и они измоле мир у својим душама.

У окружењу Манастира Грачаница присутан је велики број припадника косовске полиције у цивилу, а хеликоптер Кфора је у више наврата надлетао Манастир, гдје је патријарх служио.

Током бесједе нестало је струје, због чега један дио обраћања патријарха већина вјерника није могла да чује.

Патријарх Порфирије служиће, уз саслужење знатног броја епископа, од 13.00 часова парастос косовским јунацима у порти манастира Грачаница.

Парастос косовским јунацима, након 33 године, ове године неће бити служен на Газиместану због угрожене безбједности.

Патријарх Порфирије стигао је јуче у Манастир Грачаницу гдје га је дочекао Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије са још четворицом епископа, монаштвом и свештенством Епархије рашко-призренске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com