Парламент Српске усвојио Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији

Фото: Б.Здриња

Извор: РТРС

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

За Резолуцију, коју је предложио предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, гласало је 65 посланика.

Усвојени су и закључци у вези са Резолуцијом, које су предложили клубови посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а и Посланичке групе СПС-а и ДНС-а.

Закључцима се тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од стране косовских Албанаца и њихових власти.

Државе чланице Уједињених нација, Савјета Европе и Европске уније, које су признале самопроглашену независност Косова и Метохије, позивају се да преиспитају своје одлуке о признању и да их пониште.

Закључци ће бити упућени Генералној скупштини и Савјету безједности Уједињених нација, Парламентарној скупштини Савјета Европе, Европском парламенту, парламентима бивших држава СФРЈ и представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

Усвојен је и Закључак Клуба посланика СДС-а у којем се наводи да Народна скупштина захтијева од највиших представника САД, Велике Британије, Њемачке, Француске и Италије, укључујући врховног команданта КФОР-а и шефа Мисије УН на Косову и Метохији да неодложно покажу јасну демонстрацију порука Албанцима на КиМ и њиховој заједници да је сваки облик репресије у потуности неприхватљив.

Народна скупштина усвојили је данас једногласно Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар на приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Парламент је усвојио и три закона – Закон о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, Закон о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Усвојен је и Нацрт закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Трећа редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у сриједу у 10.00 часова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com