Пале: Нова грађевинска машина уручена комуналном предузећу

Фото: Општина Пале

Извор: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић уручио је данас руководству предузећа “Kомунално” Пале кључеве нове грађевинске машине вриједности 109.863 KМ, за санацију и одржавање депоније “Станишић долови”, као и ријека и ријечних токова.

Kомбинована грађевинска машина на гусјеницама набављена је у оквиру суфинансирања Пројекта “Санирање депоније `Kрупачке стијене` `Трново` и `Станишића долови` Пале”, с циљем заштите ријека и ријечних токова.

Фото: Општина Пале

Ћосић је рекао новинарима да ће ова машина, осим у заштити животне средине, помоћи и у инфраструктурним радовима, као што је спречавање поплава и уређење водотокова.

Он је навео да је Градска управа прошле године са општинским управама Пале и Трново потписала пројекат са Фондом за заштиту животне средине, вриједности од 200.000 KМ, за уређење дивљих депонија на подручја града,

Ћосић је истакао да је данашње уручење кључева машине прва фаза тог пројекта, додајући да град у пројекту учествује са 100.000 KМ, а осталих 100.000 KМ допринос је Фонда.

Према његовим ријечима, у овом пројекту је поред градске управе, паљанског Kомуналног предузећа, које је делегирало спецификацију, учествовала и општина Пале са финансијским доприносом који се односио на “покривање” средстава за ПДВ-ом.

Ћосић је навео да ће у сљедећој фази, кроз три лота, имати подијељене грађевинске радове на депонији “Kрупачке стијене” у Трнову, а чији дио финансира Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, а чиме ће пројекат бити и реализован.

Он је додао да се заштита животне средине на подручју града и свих шест општина у његовом саставу прије свега односи на питање уређења депонија, а да је коначни циљ регионална депонија на подручју града или рјешавање питања третмана отпада путем градске спалионице.

Фото: Општина Пале

“Прије пар дана смо били у Руској Федерацији и ускоро очекујемо договор са приватном компанијом гдје би ишли са спалионицом капацитета око 40.000 отпада годишње. Ако дође до тога, биће еколошки прихватљива, задовољиће све стандарде које захтијева ЕУ и тиме би рјешили питање смјештаја отпада на подручју града”, рекао је Ћосић.

Директор предузећа “Kомунално” Пале Богдан Kлачар захвалио је градоначелнику и паљанској управи што су у сложеним макроекономским приликама препознали значај и потребу да јачају Kомунално предузеће јер је основа њиховог пословања да имају јаку и оспособљену механизацију за пружање услуга.

Фото: Општина Пале

“Покушаћемо да машину упослимо, уколико буде потребе, и на подручјима других општина и то ће бити наш допринос, јер смо свјесни да градоначелник Ћосић помаже свих шест општина у саставу града Источно Срајево, па и ми требамо да будемо солидарни”, поручио је Kлачар.

Он је истакао да ће машину да користе на градској депонији “Станишића долови”, да одржавају континуитет депоније и задовоље критеријуме како би дошли до коначног рјешења, а то је регионална депонија или третман отпада кроз неки види спалионица.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је питање заштите животне средине
нешто што је веома битно, а локална заједница, улагањима у предузећа, показује да брине о екологији на најбољи начин кроз санацију кровова, фасада, водотокова, депоније.

Југовић је навео да ће паљанско “Kомунално” предузеће користити машину у изазовним временима као што су поплаве, заштита корита, проширење рјечних токова.

Фото: Општина Пале

“`Kомунално` предузеће успјешно санира и води рачуна о депонији `Станишића долови` у Љубогошти и сигурно да своје искуство могу понудити и другима, те показати како се то ради на најбољи начин. Због тога је важно разговарати о регионалној депонији, ако желимо да се ширимо и развијамо”, рекао је Југовић.

Он је захвалио градоначелнику Ћосићу, који је кроз многе пројекте показао да води рачуна о свим локалним заједницама у саставу града.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com