Отворена изложба “Српске православне цркве – нацрти и пројекти /1878-1941/”

Фото: Филтер

Извор: Срна

Изложба “Српске православне цркве – нацрти и пројекти /1878-1941/” отворена је вечерас на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву у оквиру манифестације “Принципови дани”.
Директор Архива БиХ Данијела Мрда рекла је да су представљене важније грађевине саграђене, односно реконструисане и адаптиране православне цркве, од времена аустроугарске управе и Kраљевине Југославије, те да ће шира јавност обогатити знање о историјском и културном насљеђу Срба у БиХ.

Фото: Филтер

“Ријеч је о прворазредној архивској грађи коју смо истраживали више мјесеци, извршили селекцију и кроз дукумента пратили историјат и живот Цркве”, рекла је Мрда новинарима.

Она је навела да је изложба резултат сарадње Општинске управе Источно Ново Сарајево и Архива БиХ која је дефинисана протоколом потписаним прошле године у ово вријеме.

Фото: Филтер

Декан Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи Владислав Топаловић, који је и рецензент изложбе, рекао је да је у архитектури цркава препознатљива наглашена потреба да се на умјетнички начин изрази чежња Срба у Аустроугарској за слободом.

“Преовладава српско-византисјки стил који у то вријеме, вјероватно, није био пожељан, али је почео да се намеће дискретно у пројектима ових цркава које су мале и у забаченим селима”, рекао је Топаловић и додао да то показује виталност српског народа и жељу за слободом.

Фото: Филтер

Замјеник начелника Источног Новог Сарајева Александар Kостовић подсјетио је да су ова општина и Архив БиХ прошле године у јуну потписали меморандум о сарадњи, те да је ово друга заједничка изложба.

“Ово је начин како ми доказујемо оно што би свима требало да је очигледно”, рекао је Kостовић и похвалио људе који су предано радили на прикупљању материјала за изложбу.

Фото: Филтер

Он је најавио да ће овакви и слични догађаји бити организовани и убудуће, јер је то начин на који треба да се понаша када је ријеч о прошлости.

Организатори изложбе су општина Источно Ново Сарајево и Архив БиХ.

Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Срна
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com