Отац и кћерка гаје љубав према мачевању

Извор: Срна

Мачевалачки клуб “Пале”, основан прије четири године као трећи најмлађи клуб у Републици Српској, у својим редовима има дванаестогодишњу Катарину Вучетић која је до сада учествовала на два мачевалачка сусрета и освојила прво и друго мјесто, а љубав према овом спорту стекла је захваљујући тати.

– Вољела бих да постигнем неке веће резултате на Балканском првенству, а касније и негдје даље да учествујем – каже Катарина, која се мачевањем бави четири године.

Она наводи да је на тренинге ишла са татом, Немањом Вучетићем, и да јој се мачевање допада јер је веома динамичан спорт у којем је потребно много размишљања, али и смирености да би се постигли резултати.

– Заинтересовало ме је и почела сам се бавити тиме – додаје Катарина, којој као ученику седмог разреда Основне школе “Пале” није тешко да усклади спорт и школовање, а тренинзи јој на крају дана дођу као опуштање од свега.

Предсједник Мачевалачког клуба Немања Вучетић рекао је за Срну да клуб тренутно броји 10 чланова у млађим категоријама који су наступали на три такмичења.

Вучетић објашњава да се у клубу примарно тренира сабља, као једна од три дисциплине у мачевању, док је план да се у наредном периоду уведе и мач, како би се стекли услови за наступ на већем броју такмичења.

Он је истакао да су наступали на трећим и четвртим међународним мачевалачким сусретима у Источном Сарајеву и на Европском купу у Камнику у Словенији, те да су такмичари имали запажене резултате и освојили сребрна и бронзана одличја.

– Оснивањем клуба стекли су се услови за организовање Мачевалачког савеза Републике Српске, док је сљедећи корак оснивање кровног савеза на државном нивоу како би такмичари могли да наступају на међународним турнирима, али како бисмо и код нас могли да организујемо првенство и такмичења – истакао је Вучетић, који је и први предсједник Мачевалачког савеза Републике Српске.

Он је навео да до краја године очекују долазак тренера из Италије, једне од најуспјешнијих земаља на свијету када је ријеч о мачевању, а који ће организовати камп за тренере мачевања.

Вучетић је рекао да ће камп бити одржан на Палама, под покровитељством Европске мачевалачке конфедерације, у оквиру пројекта ЕФЦ промоција програма /Промотионал Программе/ чији је циљ обука тренерског кадра у БиХ, што ће знатно допринијети даљем развоју мачевалачког спорта у БиХ.

На подручју општине Пале има 1.600 младих спортиста у 29 клубова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com