Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Obilježen Dan Prve romanijske pješadijske brigade

Izvor: Srna

Povodom dana Prve romanijske pješadijske brigade, koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata prošla sva ratišta i imala 379 poginulih boraca, danas je služen parastos u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i položeni vijenci na centralno spomen-obilježje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da se obilježavanjem datuma iz Odbrambemno-otadžbinskog rata njeguje kultura pamćenja.

“Dan Prve romanijske pješadijske brigade prilika je da mlađe generacije stoje rame uz rame sa onima koji su stvarali Republiku Srpsku i prisjete se onih koji su dali ono najvrednije za Srpsku, a to su životi”, istakao je Ćosić.

On je naglasio da mu je čast što danas stoji na mjestu gdje su istaknuta imena onih koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i da je ponos biti pored onih ljudi koji su bili pripadnici ove brigade i koji su obišli mnoga ratišta vođeni željom da zaštite svoje porodice i svoj narod i da se bore za slobodu srpskog naroda.

“Nijedan srpski vojnik ni jednim svojim potezom nije atakovao na slobodu drugog naroda, samo se trudio da očuva slobodu srpskog naroda”, naglasio je Ćosić.

Bivši komandant Prvog bataljona Prve romanijske pješadijske brigade Sreto Pantić, evocirajući uspomene, istakao je da je Prva romanijska pješadisjka brigada formirana, odnosno preimenovana, 30. juna 1991. godine u Han Pijesku iz 216. brdske brigade.

Pantić je rekao da je to jedinica koja je u početku u svom sastavu imala četiri bataljona i koja je prve borbene zadatke izvršila na aerodromu Mahovljani u Banjaluci u julu 1991. godine, da bi u oktobru 300 boraca poslali na ratište u Vukovar, gdje su imali prve žrtve.

On je naglasio da je Brigada u jesen 1992. godine u sastavu imala osam bataljona i prištabske jedinice.

“Prošli smo sva ratišta i Brigada je imala 379 poginulih boraca. Na Nišićkoj visoravni smo završili rat i ponos nam je i čast što niko od naših pripadnika nije počinio ratni zločin”, istakao je on.

Pripadnik Prve romanijske pješadijske brigade Boško Tomić istakao je da na prostorima Sarajevsko-romanijske regije poginulo više od 4.000 boraca, a samo na Palama preko 500.

“To su ogromne žrtve i to nas obavezuje da obilježavamo ove dane”, kazao je on i dodao da ga, kao pripadnika ove brigade raduje da nigdje nema tragova ratnog zločina.

Tomić je rekao da je nekada Prva romanijska brigada brojala devet bataljona i bila ogroimna sila.

On tvrdi da Sarajevo nije bilo opkoljen grad i da srpske snage nisu nikoga držale u okruženju već da muslimanska vojska nije dozvoljavala da se izađe iz grada.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com