На ликовној колонији “Бели вук” учествује девет умјетника из Српске и Србије

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

У Kултурном центру Источно Ново Сарајево вечерас је отворен пети сазив ликовне колоније “Бели вук” на којој учествује девет умјетника из Републике Српске и Србије, а тиме је званично почела и манифестација “Принципови дани” која траје до четвртка, 29. јуна.

Учесници овогодишње колоније “Бели вук” су Немања Окиљевић, Теофил Окиљевић, Душан Недов Продана, Страхиња Kостић, Павле Цвијановић, Срђан Салат, Владимир Милановић, Јован Дошеновић и Тања Дурсун.

Фото: Фото Васке

Селектор ликовне колоније Милош Поповић истакао је да учесници долазе из Београда, Жабља, Требиња, Фоче, Бањалуке и Источног Сарајева.

“Учесници ликовне колоније ће боравити у селу Тврдимићи гдје ће стварати своја дјела, нису ограничени у избору теме, мада је сигурно да ће пронаћи инспирацију у пејзажима и знаменитим личностима овог краја”, изјавио је Поповић новинарима.

Поповић је напоменуо да се колонија традиционално одржава у оквиру “Принципових дана”, а циљ као и сваке године јесте промоција Тврдимића као туристичког бисера општине Источно Ново Сарајево, те међусобно дружење и упознавање учесника.

Фото: Фото Васке

“Имали смо доста умјетника који имају значајну улогу како кад нас, тако и иностранству, а поједини су овдје дошли као неафирмисани”, истакао је Поповић, напомињући да су већином дјела настала током ликовних колонија у фундусу Kултурног центра, а одређени број је стављен на хуманитарне аукције.

Академски сликар Душан Недов Продана исткао је да му је драго што четврти пут учествује на овој ликовној колонији, јер су домаћини добри и одавде увијек носи само лијепе утиске.

“Пракса је показала да је потребно слику донети, а другу радити овде, јер током нашег боравка домаћини се труде да нам доста тога и покажу и посећујемо разна места. Волим овде да дођем, јер и порекло мојих родитеља је одавде, тако да ме и то везује за ово подручје”, истакао је Продана.

Фото: Фото Васке

Теофил Окиљевић из Требиња први пут учествује на ликовној колонији “Бели вук”, а бави се вајарством.

“Част ми је и задовољство што сам овдје и што ћу стварати у лијепом амбијенту, а имам у плану да урадим скулптуру која ће повезати цијели овај простор”, истакао је Окиљевић.

Фото: Фото Васке

Умјетници ће имати прилику да стварају дјела до сриједе, 28. јуна, када ће бити уприличена изложба петог сазива ликовне колоније у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру манифестације “Принципови дани” сутра ће у Kултурном центру Источно Ново Сарајево од 20.00 часова бити представљена збирка одабране родољубиве поезије под називом “Вила са Kошара” аутора Невена Милаковића.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com