Мурал “Музика спаја” осликан на Музичкој школи Источно Ново Сарајево

Извор: Срна

У Источном Сарајеву јуче је, на Међународни дан дјеце, представљен мурал “Музика спаја”, који је осликан на Школи за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево, а који симболизује заједничке вриједности, изградњу повјерења и повезивање различитих група и народа кроз културу и умјетност.

Мурал је осликан и на Основној музичкој и балетској школи Ново Сарајево у оквиру УСАИД пројекта “ПРО-Будућност” о изградњи мира и повјерења међу грађанима свих етничких и вјерских група у БиХ.

Вршилац дужности директора УСАИД-а Роберт Лопез истакао је да су дјеца из двије различите музичке школе својом снагом и заједништвом показала шта се све може урадити.

“Данас смо овдје да видимо два идентична мурала који је осликао професионални умјетник на основу визија и жеља дјеце. Данас смо овдје како бисмо прославили ту универзалну визију коју музика може да пренесе људима”, истакао је Лопез.

Директор Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево Мирјана Учур истакла је да мурал “Музика спаја” на симболичан начин потврђује сарадњу између двије музичке школе.
“Сматрам да је ово тек почетак наше добре сарадње. Захваљујем УСАИД-у који је увијек имао слуха и разумијевања за нашу школу и несебично помагао у реализацији ранијих пројеката”, истакла је Учурева.

Директор Основне музичке и балетске школе Ново Сарајево Ламија Шошић истакла је да мурали који красе фасаде двије школе шаљу поруку једнакости и позив дјеци која желе да се баве овом врстом умјетности.

“Дјеца која се баве музиком говоре универзалним језиком и не познају границе. Музика подстиче другарство и развој социјалних вјештина код дјеце. Уз помоћ музике дјеца се лакше уклапају у заједницу и развијају осјећај колективног духа и толеранције да заједничким музицирањем превазилазе евентуалне разлике. Наша дјеца су наша будућност”, рекла је Шошићева.

У оквиру представљања мурала уприличен је наступ ученика музичке школе, а након заједничког наступа испред Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево ученици су до друге школе отпутовали панорамским аутобусом.

Аутор мутрала је Александра Нина Kнежевић, а осликао га је Бењамин Ченгић са организацијом “Обојена клапа”.

Први пут сусрет ученика двије музичке школе уприличен је крајем прошле године када је Школа за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево угостила ученике из Основне музичке и балетске школе Ново Сарајево на заједничком концерту “Музика спаја”, којим је и почела истоимена кампања.

Пројекат већ десету годину проводи Kатоличка служба за помоћ са партнерима у више од 70 локалних заједница.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com