Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /латиница

Миљана Мацан најбољи библиотекар у Српској, најбоља библиотека “Бранко Чучак” Хан Пијесак

Извор: Филтер

У Вишеграду је јуче званично почела 46. културна манифестација Вишеградска стаза на којој су се и ове године окупили библиотекари Српске.
У оквиру Дведесет седмих сусрета библиотекара Републике Српске, који су отворени свечаном бесједом проф. др Радославке Сударушић и додјелом признања за дугогодишњи предан рад на промоцији библиотекарства бившој предсједници Друштва Стојки Мијатовић, традиционално су додијељене награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, најбољег школског библиотекара, најбољу библиотеку и најбољег библиотечког менаџера у Републици Српској.

„Вриједно радимо управо на постављању једног модернијег система јер живимо у вријеме дигитализације и глобалног ширења информација што захтијева да се и Друштво библиотекара трансформише на одговарајући начин и да прати све промјене које се дешавају у друштву, а овим наградама традиционално је је дато признање онима који су показали најбоље резултате у промоцији библиотечке дјелатности“, рекла је Љиљана Кнежевић, предсједник Друштва библиотекара Републике Српске.

Миљана Мацан, виши библиотекар из Матичне библиотеке Источно Сарајево овогодишњи добитник награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара у 2022. години истакла је да је награда коју је добила круна њене двадесетдеветогодишње каријере, а уједно и признање за цјелокупан колектив Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Миљана Мацан, библиотекар на Одјељењу белетристике, руководилац је Матичне службе у тој установи. Уназад десет година активно ради на истраживању посебних фондова које баштини Матична библиотека. Организатор је већег броја семинара за библиотекаре матичног подручја, радионица за кориснике и ученике средњих школа на тему промоције читалаштва и учесница бројних стручно-научних скупова у Босни и Херцеговини и региону. Координатор је културних манифестација у Матичној библиотеци Источно Сарајево и пројеката којима је унапријеђен рад библиотека на подручју које покрива ова матична служба.

Библиотекар из Угоститељско-економске школе Приједор, и дугогодишњи предсједник Подружнице школских библиотекара Републике Српске, Бранка Ковачевић добитник је награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег школског библиотекара у 2022. години.

У току десетогодишњег рада у Угоститељско-економској школи она је успјела да истакне значај библиотеке и библиотекара у тој образовној установи и у локалној заједници, те је марљиво радила на унапређењу библиотечких услуга, организовању културних манифестација и представљања Школе у јавности. Бранка Ковачевић читање истиче као једну од најважнијих активности за развој човјека што покушава да пренесе и ученицима.

Дугогодишња традиција, рад са корисницима, књижевне промоције, радионице, изложбе и манифестације које су добиле међународни карактер обиљежиле су рад Библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска, која је проглашена за најбољу библиотеку у Републици Српској за 2022. годину.

„Квалитетне активности и континуитет у раду изазов су и за много веће библиотеке које раде у многољуднијим заједницама, а библиотека у Хан Пијеску се може похвалити управо критеријумима континуитета и квалитета у раду“, поручују из ове установе.

Видео о библиотеци „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска погледајте ОВДЈЕ.

За најбољег менаџера у библиотекарству нараду „Ђорђе Пејановић добила је Сњежана Миљковић из Народне библиотеке Градишка. Ауторским радовима, додјељеним наградама и њиховим значајем за рад Библиотеке, активностима Дјечијег одјељења и радовима о Легату породице Чубриловић који су објављивани у бројним зборницима, Сњежана је промовисала рад Народне библиотеке Градишка. Сарадњом са другим установама те бројним успјешно реализованим пројектима Сњежана Миљковић је библиотеку учинила препознатљивом на културној мапи свог града.

У Вишеграду је одржана и Скупштина Друштва библиотекара Републике Српске, представљена је изложба Народне библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска под називом „Чувар завичајног блага“, чији је аутор Милан Радуловић. О изложби је говорила Озренка Ђурић Радуловић, директорица ове установе. У оквиру свечане академије у част нобеловца најбољим појединцима и установама уручене су повеље.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com