Медицинска рехабилитација за осигуранике са Дауновим синдромом

Извор: Срна

Новим Правилником о условима и поступку обезбјеђивања медицинске рехабилитације у Републици Српској је омогућено и осигураницима са Дауновим синдромом бањско лијечење о трошку обавезног здравственог осигурања у трајању од 28 дана, што раније није био случај, саопштено је из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Српске.

Из Фонда су појаснили да се према овом правилнику, који је већ почео да се примјењује, прва рехабилитација одобрава након успостављања дијагнозе и тада је потребно отпусно писмо из породилишта и упутница породичног доктора или педијатра, док је за обнову медициске рехабилатације потребан приједлог љекара специјалисте одговарајуће гране медицине.

Прaвилником је дефинисано и да осигураници са Дауновим синдромом медицинску рехабилитацију могу да користе када год за то постоји потреба, дакле и више пута у току године.

-И овај Правилник настао је након усвајања Закона о обавезном здравственом осигурању, будући да је Фонд имао обавезу да донесе и све нове подзаконске акте у складу са новим законом – наводи се у саопштењу.

Листом болести, стања и посљедица повреда за које се обезбјеђује медицинска рехабилитација, која је саставни дио Правилника, дефинисане су дијагнозе за остваривање овог права, као и у којим случајевима је потребно комисијско одлучивање Фонда, а када се медицинска рехабилитација остварује на основу упутнице породичног доктора на приједлог љекара специјалисте одговарајуће гране медицине или отпусног писма и слично.

-То би требало значајно да поједностави рад породичних доктора, јер је сада за сваку индикацију јасно прецизирано ко одлучује о остваривању овог права – наводи се у саопштењу.

Тако су Листом дефинисане групе болести на основу којих се одобрава медицинска рехабилитација, попут неуролошких обољења, болести нервног система, обољења срца и крвних судова, реуматска и респираторна обољења, повреда и обољења коже и локомоторног система. За сваку од ових група болести дефинисане су и индикације и поступак оствривања овог права, као и дужина трајања медицинске рехабилитације.

Из Фонда подсјећају да је Правилником и даље максимално поједностављена процедура одобравања медицинске рехабилитације за дјецу са церебралном парализом која имају право на бањско лијечење сваке године до 18. године живота, а након пунољетства у случају прогресије болести.

Такође, код ране церебларне атаксије обнова медицинске рехабилитације омогућена је сваке године на основу мишљења и налаза љекара специјалисте одговарајуће гране медицине.

-Исто тако, за дјецу до 18 година са деформитетом грудног коша и кичме, као и са урођеним деформитетом стопала омогућена је рехабилитација по потреби на основу налаза љекара специјалисте одговарајуће гране медицине. Такође, обнова медицинске рехабилитације једном годишње и даље је омогућена осигураницима са ампутацијама, параплегијом и тетраплегијом и то на основу упутнице породичног доктора – наводи се у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да за индикације које нису предвиђене поменутом листом породични доктор на приједлог љекара специјалисте одговарајуће гране медицине има могућност да стручној комисији Фонда пошаље захтјев за разматрање медициснке рехабилитације.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com