Колико новчаних казни застари годишње?

Фото: mup.srpske

Извор: Срна

У БиХ годишње у просјеку застари око шест милиона КМ новчаних казни које су изречене због саобраћајних прекршаја, па ће Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на данашњој сједници расправљати о примјени казнених одредби.

Највећи дужник је крајем 2022. године дуговао више од 270.000 КМ, а дуг највећих 20 дужника износио је близу 1,5 милион КМ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Подаци истраживања показују да се у пракси догађа да појединци, који имају највећи дуг, успијевају да докажу да нису у могућности да га плате, јер формално-правно немају сталне приходе, нису запослени, не посједују имовину, возе туђи аутомобил, а у исто вријеме праве нове прекршаје.

Из парламента БиХ су навели да је и трагичан исход саобраћајне несреће у Сарајеву, у којој је погинула млада докторица, изазвало лице које је управљало возилом без возачке дозволе и под дејством алкохола и којем су раније изречене казне у висини 2.000 КМ због саобраћајних прекршаја, а нису плаћене.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com