Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Izveden koncert više solista u pratnji gudačkog orkestra

Izvor: Srna

Solisti i članovi gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su koncert povodom Svjetskog dana muzike, 21. juna.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža rekla je Srni da je repertoar koncerta raznovrsniji, u duhu Svjetskog dana muzike, za razliku od prethodnog, kada je izvedena Misa u C-duru, Ludviga van Betovena.

Žuža je istakla da je veoma zadovoljna prošlim koncertom, s obzirom da je riječ o jednom velikom i složenom vokalno-instrumentalnom djelu, na kojem su veoma ozbiljno pristupili hor i orkestar Muzičke akademije sa gostima.

Na koncertu, posljednjem u ovoj koncertnoj sezoni, nastupila je Lana Perović klavir solo, Senka Slipac violina solo, Aleksandra Tolić flauta solo, Andrej Gradina gitara solo, kao i Vehbija Hodžić harmonika solo, Maja Žuža i Marko Stojanović klavir.Ideja o Svjetskom danu muzike nastala je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Džoel Koen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta koji je najduži dan u godini.

Njegovu ideju pet godina kasnije prihvatio je tadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, a prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. godine u Parizu.

Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskog dana muzike i prvog dana ljeta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com