Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Ideal “Mlade Bosne” bio sloboda za sve narode u BiH

Izvor: Srna

Gavrilo Princip i “Mlada Bosna” borili su se za ideal slobode, ne samo za Srbe, već za sve narode u BiH, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović.

Nakon službe u spomen-kapeli Vidovdanskih heroja i polaganja vijenaca na mjestu, gdje su sahranjeni Princip i ostali članovi “Mlade Bosne” u Sarajevu, Kostović je novinarima rekao da su tada, kao i danas, u BiH postojala dva koncepta.

“Prvi, za koji se zalagala Mlada Bosna, bio je sloboda za sve narode sa ovih prostora. Drugi koncept je porobljavanje, odnosno, pokušaj nekog dogovora sa strancima s ciljem ostvarivanja dominacije nad drugim narodima. Ljudi su tada imali i koncept i idel, koji važi i danas, a na nama je da pratimo njihove ideale”, poručio je Kostović.

Prema njegovim riječima, kapela Vidovdanskih heroja sama po sebi i načinom gradnje svjedoči o kontinuitetu i viševjekovnom boravku Srba na ovim prostorima.

On je podsjetio da je spomen-kapela napravljena od nadgrobnih spomenika sa srpskog pravoslavnog groblja, koje se nekada nalazilo na mjestu gdje su danas zgrade zajedničkih institucija BiH.

Predsjednik Udruženja istina i pravda Istočno Novo Sarajevo Dušan Šehovac rekao je da su za njega kao Sarajliju vidovdanski heroji velike ličnosti, a spomen-kapela dokaz viševjekovnog postojanja Srba, koji su gradili civilizaciju BiH i Sarajeva i da zato nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Vijence na spomenik Vidovdanskim herojima su položili i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i boračkih organizacija i opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

Vijenci su položeni i na spomenik Gavrila Principa u istoimenom parku i Istočnom Novom Sarajevu.

Danas će sa početkom u 20.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biti održana i Vidovdanska akademija.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com