Идеал “Младе Босне” био слобода за све народе у БиХ

Извор: Срна

Гаврило Принцип и “Млада Босна” борили су се за идеал слободе, не само за Србе, већ за све народе у БиХ, изјавио је данас у Сарајеву замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић.

Након службе у спомен-капели Видовданских хероја и полагања вијенаца на мјесту, гдје су сахрањени Принцип и остали чланови “Младе Босне” у Сарајеву, Kостовић је новинарима рекао да су тада, као и данас, у БиХ постојала два концепта.

“Први, за који се залагала Млада Босна, био је слобода за све народе са ових простора. Други концепт је поробљавање, односно, покушај неког договора са странцима с циљем остваривања доминације над другим народима. Људи су тада имали и концепт и идел, који важи и данас, а на нама је да пратимо њихове идеале”, поручио је Kостовић.

Према његовим ријечима, капела Видовданских хероја сама по себи и начином градње свједочи о континуитету и вишевјековном боравку Срба на овим просторима.

Он је подсјетио да је спомен-капела направљена од надгробних споменика са српског православног гробља, које се некада налазило на мјесту гдје су данас зграде заједничких институција БиХ.

Предсједник Удружења истина и правда Источно Ново Сарајево Душан Шеховац рекао је да су за њега као Сарајлију видовдански хероји велике личности, а спомен-капела доказ вишевјековног постојања Срба, који су градили цивилизацију БиХ и Сарајева и да зато никада не смију бити заборављени.

Вијенце на споменик Видовданским херојима су положили и представници Амбасаде Србије у БиХ, града Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и борачких организација и општина из састава града Источно Сарајево.

Вијенци су положени и на споменик Гаврила Принципа у истоименом парку и Источном Новом Сарајеву.

Данас ће са почетком у 20.00 часова у сали Kултурног центра Источно Ново Сарајево бити одржана и Видовданска академија.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com