Игњатовић: Култура и идентитет у никад већој кризи

Фото: : facebook.com/ignjatovic.danka

Извор: РТРС/ Филтер

Члан УO Народног позоришта Републике Српске Данка Игњатовић изјавила је да су култура и идентитет у никад већој кризи и ако ту “закажемо, нећемо ни имати шта да чувамо и градимо”.

Игњатовићева се огласила поводом дешавања у НПРС и гостовања Сарајевског ратног театра на Театар фесту у Бањалуци.

Она је навела да, као Сарајка по рођењу, дипломирана глумица и мастер позоришне продукције, која је после четири града своје мјесто нашла у петом, националиста, али никако шовиниста, као члан Управног одбора Народног позоришта Републике Српске, има потребу да се огласи.

“Сарајево је дио нашег идентитета, свих нас који због нужног одласка из истог, никада у потпуности не можемо бити Београђани, Бањалучани, Бијељинци… него просто Сарајлије. Сарајлије које у Сарајеву нису више Сарајлије”, написала је Игњатовићева.

Додала је да је Народно позориште Републике Српске јавна установа, која се једнако плаћа новцем пореских обвезника од Требиња до Новог Града.

Национални театар је, поручује, одговоран за спровођење културне политике, његовање и развој културног идентитета. Култура и идентитет су, сматра, у никад већој кризи и ако ту закажемо, нећемо ни имати шта да чувамо и градимо.

“Позориште у Сарајеву је на ноге поставио Бранислав Нушић. Ако САРТР његује своју позоришну традицију и коријене и поштује, више него добре, домаћине у Републици Српској, предлажем да као повратни гест добре воље у гостовање позове представу Народног позоришта Републике Српске “Синови умиру први”. Топла људска прича, без шовинизма који често видимо управо на сарајевским позоришним даскама. Искрено се надам да неће имати предрасуде. На независној бањалучкој сцени сигурно јесте прихватљиво, али на сцени националног театра, које одговара једнако пред грађанима Бањалуке и Источног Сарајева, није”, додала је Игњатовићева.

Она је поручила да не треба људима стављати мете на чело нити позивати на линч.

Подсјетила је да је Управни одбор је у јануару 2022. године донио Правилник о Театар фесту у ком су постваљени стандарди припреме и реализације. У складу са тим се именује Организациони одбор који усваја одлуку о приједлогу селекције и другим питањима, на основу које се реализује фестивал.

“Као члан УО нисам члан ОО, нисам била информисана, упућена и питана о приједлогу селекције, као што је саопштено медијима, а да којим случајем јесам, без дилеме бих била против САРТРа због свих наведених ставки. Радовала ме је чињеница да као члан УО могу утицати на културну политику националног театра и питања културног идентитета, идеје да Народно позориште буде једнако позориште свих дијелова Републике Српске. Нисам то овако замишљала”, навела је Данка Игњатовић.

Можда, поручује, не бисмо подилазили другима, да поштујемо себе. “Симбол идентитета о ком говорим, Неле Карајлић, давно је рекао да “слобода очигледно није умјела да пјева”. Што би рекао један Сарајлија херцеговачких коријена: “Треба да имаш став, па колико кошта, нека кошта.”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com