Додик: Уставни суд да укине најновију одлуку до петка у 12 часова

Фото: Д. Поздеровић

Извор: Глас Српске

Уставни суд треба до петка у 12 часова да укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.

“Тражимо да до петка у 12.00 часова поништи своју одлуку и врати је на одлуку од прије. Тражимо да донесе одлуку да неће одлучивати по било којем питању или било којој процедури све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ”, рекао је Додик након састанка са представницима институција Српске и лидерима партија.

Уколико то не буде до петка у 12.00 часова, Додик је рекао да су учесници данашњег састанка договорили да ће предсједник затражити савјетодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим савјетодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Предсједник Републике Српске рекао је да се Уставни суд БиХ у складу са својим најновијим одлукама понаша антисрпски, антиуставно и антидејтонски.

“То је доказ да је тај суд дио подмуклог плана урушавања Српске и тиме је показао да нема добре намјере према Српској и српском народу као конститутивном. Тиме руши одлуку о конститутивности народа коју је сам донио, као и ону о равноправности ентитета. Тај суд се понаша бахато и жели да Србе мајоризује и да их искључи из процеса одлучивања предвиђеног уставом и равноправности гарантоване Дејтонским споразумом”, рекао је Додик након радно-консултативног састанка са представницима институција Српске и лидерима парламентарних политичких странака из Српске поводом најновије антиуставне одлуке такозваног Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com