Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

“Vidovdanske povelje” Nebojši Jevriću i Dušanu Zurovcu

Izvor: Srna

Piscima Nebojši Jevriću iz Beograda i Dušanu Zurovcu iz Istočnog Novog Sarajeva na Sokocu su uručene povelje „Vidovdanskih pjesničkih susreta“.

Jevrić je, kako je, sinoć obrazloženo prilikom dodjele priznanja, bio najpoznatiji ratni reporter „Duge“ sa ratišta iz Hrvatske, BiH, Kosova i Metohije, a danas je stalni autor u „Nacionalnoj reviji“.

On je autor knjiga „Adamova glava“, „Crni kofer“, „Tihi rat“, „Srpski rulet“, „Heroj na magarcu putuje u Hag“, „Kokošiji rat“, „Fajront“, „Bajke“ i „Luda kuća“ /dva dijela/.

Jevrić je izjavio novinarima da je „Vidovdanska povelja“ najznačajnija nagrada koju je dobio jer je najznačajniji dio života proveo u Sarajevu za vrijeme rata, te je posvećuje onim ljudima sa kojima je tada bio, a više nisu među živima.

On je ispričao da je u Sarajevo došao kada je ubijen srpski svat Gardović, a otišao sa iseljavanjem Srba sa Grbavice, noseći kosti mrtvog prijatelja.

„Posao pisca je da se primakne dovoljno blizu, ako hoće da čuje dobru priču“, istakao je Jevrić, baš kao što je on u minulom ratu otišao u Kasindolsku ulicu u Nedžariće, gdje je bilo najteže i tu dobrovoljno ostao četiri godine.

Jevrić je mladim književnim stvaraocima poručio da, prije svega, treba da nauče da slušaju priče onih koji su bili dovoljno blizu, da pričaju, a ne da tipkaju po telefonima.

Druga „Vidovdanska povelja“ uručena je proznom piscu Dušanu Zurovcu, koji je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu bio oficir Vojske Republike Srpske, te je na osnovu sopstvenog iskustva napisao više djela o stradanju Srba tokom raspada Jugoslavije.

Zurovac je naglasio da su ljudi – časni Srbi položili 1992. godine najteže ispite u kojima, kako kaže „čovjek svoju glavu zaveže za svoj narod“, te podsjetio da je kao komandant izgubio 54 mlada momka.

„To su naše međe. Ako smo išta u ovom ratu dobili to su dvije stvari – nismo se između sebe ubijali i nismo imali izdajice“, izjavio je Zurovac, koji je do sada objavio knjige proze „Zapisi iz mostarskih tamnica“, „Na straži u Sarajevu“, „Nastavak na Palama“, „666 dana u vojnim zatvoru u Goraždu“.

Predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo Nedeljko Žugić obrazložio je da su ove godine, zbog pandemijske pauze, dodijeljene dvije „Vidovdanske povelje“, ovaj put proznim piscima, jer je cilj da se na jubilarnu 30 godinu osnivanja ova manifestacija proglasi „Vidovdanskim književnim susretima“.

„Prva kulturološka manifestacija u ratu je napravljena na Sokocu, zaleđu apostolske gore Romanije i to ne može niko da nam preotme“, naveo je Žugić i podsjetio da je osnovao Podružnicu književnika Sarajevsko-romanijsko-drinske regije, te da se nakon pauze vratio da bude njen predsjednik.

Žugić je izrazio zahvalnost načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici, koji je, kako kaže najbolji svjedok svih dosadašnjih zbivanja vezanih za nastanak i opstanak „Vidovdanskih pjesničkih susreta“.

Povelje je dobitnicima uručila vršilac dužnosti direktora sokolačke Ustanove za kulturu Duška Lukić na centralnoj manifestaciji „Vidovdanskih pjesničkih susreta“.

Na ovoj manifestaciji uručeno je 10 zahvalnica ustanovama, organizacijama i pojedincima za saradnju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com