Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Avram: Svoj posao obavljam sa velikom ljubavlju i entuzijazmom

Izvor: Filter

“Već 20 godina radim u Službi patologije, 12 godina kao laboratorijski tehničar, a poslednjih osam godina na poziciji glavnog laboranta, i ovaj posao obavljam sa velikom ljubavlju i entuzijazmom, kao i na samom početku mog rada”, rekla je Danijela Avram, glavni laborant u Službi patologije Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Ona objašnjava da se u Službi za patologiju radi obrada i mikroskopska dijagnostika tkivnih uzoraka, aspiracionih i eksfolijativnih citoloških uzoraka.

“Zadatak laboratorijskih tehničara je priprema i obrada uzoraka za mikroskopsku analizu, a sastoji se u nizu postupaka koji se zajedno nazivaju histološkom tehnikom”, istakla je Avramova.

Prema njenim riječima, laboratorijski tehničari imaju veoma odgovornu dužnost, jer se samo iz tehnički dobro pripremljenog preparata može uraditi kvalitetna mikroskopska analiza, čija je svrha donošenje dijagnoze oboljenja pacijenata kome tkivo pripada.

Timski rad, razumjevanje postupaka i metoda u izvođenju analiza, kao i njihovo savjesno, tačno i precizno izvođenje su neophodni.

“Zbog prirode posla koji obavljaju, laboratorijski tehničari moraju imati razvijen osjećaj za detalje, precizan i siguran rad ruku, kao i oštar vid, jer svakodnevno rade sa uzorcima tkiva koji mogu biti veličine do 1mm, a izrađuju tkivne rezove debljine 1 mikrona”, ukazala je Avramova.

Ona je dodala da je sposobnost rada pod pritiskom još jedna vrlo važna karakteristika koju mora da posjeduje laborant zaposlen u Službi za patologiju.

“U slučajevima kada je dijagnozu potrebno postaviti odmah za vrijeme samog operativnog zahvata koristi se “ex tempore” biopsija na smrznutim rezovima. U ovim situacijiama od brzine i kvaliteta rada laboranta zavisi i rad specijaliste patologa. Svi zaposleni u Službi se zalažu da patohistološki nalazi budu završeni u najkraćem mogućem roku”, zaključuje Avramova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com