Аврам: Свој посао обављам са великом љубављу и ентузијазмом

Извор: Филтер

“Већ 20 година радим у Служби патологије, 12 година као лабораторијски техничар, а последњих осам година на позицији главног лаборанта, и овај посао обављам са великом љубављу и ентузијазмом, као и на самом почетку мог рада”, рекла је Данијела Аврам, главни лаборант у Служби патологије Болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

Она објашњава да се у Служби за патологију ради обрада и микроскопска дијагностика ткивних узорака, аспирационих и ексфолијативних цитолошких узорака.

“Задатак лабораторијских техничара је припрема и обрада узорака за микроскопску анализу, а састоји се у низу поступака који се заједно називају хистолошком техником”, истакла је Аврамова.

Према њеним ријечима, лабораторијски техничари имају веома одговорну дужност, јер се само из технички добро припремљеног препарата може урадити квалитетна микроскопска анализа, чија је сврха доношење дијагнозе обољења пацијената коме ткиво припада.

Тимски рад, разумјевање поступака и метода у извођењу анализа, као и њихово савјесно, тачно и прецизно извођење су неопходни.

“Због природе посла који обављају, лабораторијски техничари морају имати развијен осјећај за детаље, прецизан и сигуран рад руку, као и оштар вид, јер свакодневно раде са узорцима ткива који могу бити величине до 1мм, а израђују ткивне резове дебљине 1 микрона”, указала је Аврамова.

Она је додала да је способност рада под притиском још једна врло важна карактеристика коју мора да посједује лаборант запослен у Служби за патологију.

“У случајевима када је дијагнозу потребно поставити одмах за вријеме самог оперативног захвата користи се “ex tempore” биопсија на смрзнутим резовима. У овим ситуацијиама од брзине и квалитета рада лаборанта зависи и рад специјалисте патолога. Сви запослени у Служби се залажу да патохистолошки налази буду завршени у најкраћем могућем року”, закључује Аврамова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com