Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Festival “Akordeon art plus” od 30. maja do 2. juna, prijave u toku

Izvor: Srna

Internacionalni festival harmonike „Akordeon art plus“ biće održan od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža izjavila je Srni da će u okviru festivala biti održano i 5. Međunarodno takmičenje pijanista i da je rok za prijavljivanje 20. maj, kada će biti poznat i tačan broj učesnika.

„Imajući u vidu trenutno stanje, vjerujem da će odziv da bude veliki“, istakla je Žuža.

Ona je navela da će učešće na ovogodišnjem festivalu uzeti takmičari, gosti i članovi žirija iz Italije, Njemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Žuža je pojasnila da će se učesnici takmičiti u šest disciplina – harmonika solo, klavir solo, klavirski duo, klavirski praktikum, kamerna muzika i orkestri harmonika.

Ona je dodala da će majstorski kurs iz harmonike održati profesor Klaudijuš Baran iz Poljske, a iz klavira Srđan Čaldarović iz Hrvatske te da će u okviru festivala biti održana četiri koncerta.

Svečana ceremonija otvaranja festivala biće 30. maja u 20.00 časova na Muzičkoj akademiji kada je predviđen nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Drugog dana festivala, 31. maja predviđen je koncert Alekseja Gunjina /klavir/ iz Rusije, 1. juna koncert Samuelea Telarija /harmonika/ iz Italije, a 2. juna koncert pobjednika ovogodišnjeg festivala i dodjela nagrada.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Festival „Akordeon art plus“ godinama u Istočnom Sarajevu okuplja eminentne umjetnike, izvođače i pedagoge iz regiona i svijeta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com