Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

У Републици Српској сутра дан жалости

Извор: Срна

У Републици Српској сутра ће бити дан жалости због трагедије у београдској Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду у којој је убијено осморо ученика и радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и наставник су рањени, одлучила је данас Влада Републике Српске на ванредној сједници у Бањалуци.

Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да су задужени министарства просвјете и културе и унутрашњих послова да припреме информацију о стању малољетничке делинквенције у Српској.

“Нажалост, у посљедњим годинама имамо погоршање стања када је ријеч о малољетничкој делинквенцији. Полиција ће појачано дежурати испред школа у Српској”, рекао је Вишковић на конференцији за новинаре након ванредне сједнице Владе Српске.

Вишковић је поручио да ће институције Српске предузети све да се стање безбједности у школама подигне на већи ниво, истичући да ће МУП Републике Српске распоредити већи број полиције која ће дежурати цијелог дана током обављања наставе у школама.

“Министарство просвјете и културе Републике Српске заједно са Активом директора школа од сутра ће одржати низ састанака и затражити од директора свих школа у Српској да са члановима одбора доставе информацију у писаној форми о стању безбједности у њиховим школама”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да ће бити позвани градоначелници и начелници свих локалних заједница у Републици Српској да заједно са Владом Републике Српске предузму све мјере да се обезбиједе школски објекти путем видео-надзора и ограђивањем свих дворишта како би се спријечило да у образовне институције долазе непозвани и непожељни гости.

“Влада ће званично путем Ловачког савеза Републике Српске упутити позив свим држаоцима оружја у Српској да поведу рачуна о законитом држању наоружања и опреме којом располажу, јер се ради о значајном броју дугих и кратких цвијеви”, истакао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да је законом регулисано да наоружање ни у ком случају не смије бити у контакту са дјецом и малољетницима.

Он је навео да ће бити извршена контрола рада свих стрељачких клубова у Републици Српској јер је по закону њима забрањен приступ малољетној дјеци, осим онима који се професионално баве стрељачким спортом.

“Жалим као човјек и као родитељ за страшан догађај који се јуче десио у Београду. Институције Српске учиниће све и предузети све потребне мјере, анализе и процјене да се овакви и слични догађаји на нашим просторима више не десе”, рекао је Вишковић.

Он је позвао све запослене у образовању да се максимално укључе и да заједно са ресорним министарством прате и надгледају, препоручују, траже и захтијевају спровођење одређених мјера да се детектује свако потенцијално дјете које у било којем моменту има одређене проблеме које треба сви скупа да покушају на вријеме да санирају.

Вишковић је рекао да жали због јучерашње трагедије у Београду, те да изражава најискреније саучешће породицама настрадалих.

Он је навео да је трагичан догађај који се десио у Београду више од злочина, истичући да је то нешто што нико не би пожелио да се било коме и било гдје деси.

“Нажалост, то је изгледа нешто што смо могли путем медија да пратимо тамо негдје далеко, а данас имамо информације да се у САД оваквих и сличних догађаја од почетка ове године десило 140 случајева”, рекао је Вишковић.

Сједници су присуствовали и предсједник Репбулике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

У пуцњави у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду јуче је убијено осморо ученика и радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и наставник су рањени. Полиција је ухапсила ученика чији су иницијали К.К. који је починио злочин.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com