Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu pomen stradalima: Da se tragedija iz Beograda nikome nikada ne dogodi

Foto: Filter

Izvor: Srna

Učenici osnovnih i srednjih škola, rukovodstvo opštine Istočna Ilidža i građani okupili su se danas na Trgu “Dr Miodrag Lazić” odakle su mirnom šetnjom prema Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća odali poštu stradalim učenicima i radniku obezbjeđenja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Foto: Filter

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je novinarima da su zbog tragičnih događaja u Beogradu bili prinuđeni da određene aktivnosti planirane u okviru Đurđevdanskih svečanosti i proslave krsne slave i Dana opštine prilagode datom momentu, te je za danas planirani kros učenika otkazan.

“U saradnji sa rukovodstvom osnovnih i srednjih škola odlučili smo da učenici šetnjom, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća odaju pomen nesrećno nastradalim učenicima u Beogradu. Ovom prilikom apelujem da mediji, kada je riječ o ovom događaju, na neki način filtriraju izvještaje kako bi se strasti smirile i bili stečeni uslovi za nastavak normalnog života”, istakao je Božović.

Foto: Filter

Božović je rekao da večeras neće biti svečane akademije, nego će samo biti dodijeljena priznanja organizacijama i pojedincima zaslužnim za razvoj opštine.

“U ovom momentu i kao načelnik i stanovnik opštine i roditelj jako sam pogođen događajem u Beogradu i ovom prilikom izjavljujem saučešće porodicama nastradalih, državnom vrhu Srbije. Iskreno se nadam da će čitavo ovo ludilo konačno da prestane”, naveo je Božović.

Nastavnik matematike u Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži Dragoslav Bozalo istakao je da mu je kao roditelju dva osnovca jako teško da kaže bilo šta u ovakvoj situaciji.

“Kako da uputim izraze saučešća i riječi utjehe roditeljima koji su ostali bez svoje djece? Neka ove male duše počivaju u miru, a nama neka Bog da pameti, pa da nastavimo dalje”, rekao je Bozalo.

Bozalo smatra da je potrebno postaviti pitanje koliko je čovjeku potrebno stanova, vikendica, automobila, uopšte novca da bi bio zadovoljan i isupunjen, a djeca srećna.

Foto: Filter

“Ne znam kuda idemo i kada će se ovo ludilo zaustaviti. Moramo da se posvetimo sebi, svojoj porodici, da se vratimo tradicionalnim vrijednostima. Zašto svaku nakaradu koju vidimo na Zapadu moramo da primijenimo po hitnom postupku u svojoj kući?”, upitao je Bozalo.

Sveštenik Milorad Vujić, koji je sa lokalnim svešetenstvom služio pomen stradalima, istakao je da ljudi prihvataju mnogo toga što dolazi sa Zapada, napominjući da se u proteklim godinama često moglo čuti o tome kako su izvršena višestruka ubistva negdje na trgovima, školama širom svijeta, te da se, nažalost, to sada dogodilo i u Srbiji.

“Ono što su nam ostavili Sveti Sava, srpski svetitelji i gospod Isus Hristos često zaboravljamo, a krećemo za onim što je novotarija ili pošast ovoga vremena. Preplavljeni smo sektama koje često destruktivno djeluju na cjelokupni naš narod ili ljude širom svijeta. Daj Bože da se ovo što se dogodilo u Srbiji više nikada, nigdje i nikome ne ponovi”, istakao je svešetnik Vujić.

Foto: Filter

Srednjoškolci Sergej Vuković i Saša Elez istakli su da su veoma potreseni tragičnim događajima, te izrazili nadu i želju da se ovo više nikada nigdje ne ponovi.

Oni su izjavili saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima da se oporave i nastave školovanje.

U pucnjavi u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu u srijedu, 3. maja, ubijeno je osmoro djece i radnik obezbjeđenja, a ranjeni su šestoro djece i nastavnica. Policija je uhapsila učenika čiji su inicijali K.K, koji je počinio taj zločin.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com