У Источном Сарајеву помен страдалима: Да се трагедија из Београда никоме никада не догоди

Фото: Филтер

Извор: Срна

Ученици основних и средњих школа, руководство општине Источна Илиџа и грађани окупили су се данас на Тргу “Др Миодраг Лазић” одакле су мирном шетњом према Храму Светог Василија Острошког, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа одали пошту страдалим ученицима и раднику обезбјеђења Основне школе “Владислав Рибникар” у Београду.

Фото: Филтер

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је новинарима да су због трагичних догађаја у Београду били принуђени да одређене активности планиране у оквиру Ђурђевданских свечаности и прославе крсне славе и Дана општине прилагоде датом моменту, те је за данас планирани крос ученика отказан.

“У сарадњи са руководством основних и средњих школа одлучили смо да ученици шетњом, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа одају помен несрећно настрадалим ученицима у Београду. Овом приликом апелујем да медији, када је ријеч о овом догађају, на неки начин филтрирају извјештаје како би се страсти смириле и били стечени услови за наставак нормалног живота”, истакао је Божовић.

Фото: Филтер

Божовић је рекао да вечерас неће бити свечане академије, него ће само бити додијељена признања организацијама и појединцима заслужним за развој општине.

“У овом моменту и као начелник и становник општине и родитељ јако сам погођен догађајем у Београду и овом приликом изјављујем саучешће породицама настрадалих, државном врху Србије. Искрено се надам да ће читаво ово лудило коначно да престане”, навео је Божовић.

Наставник математике у Основној школи “Петар Петровић Његош” у Источној Илиџи Драгослав Бозало истакао је да му је као родитељу два основца јако тешко да каже било шта у оваквој ситуацији.

“Kако да упутим изразе саучешћа и ријечи утјехе родитељима који су остали без своје дјеце? Нека ове мале душе почивају у миру, а нама нека Бог да памети, па да наставимо даље”, рекао је Бозало.

Бозало сматра да је потребно поставити питање колико је човјеку потребно станова, викендица, аутомобила, уопште новца да би био задовољан и исупуњен, а дјеца срећна.

Фото: Филтер

“Не знам куда идемо и када ће се ово лудило зауставити. Морамо да се посветимо себи, својој породици, да се вратимо традиционалним вриједностима. Зашто сваку накараду коју видимо на Западу морамо да примијенимо по хитном поступку у својој кући?”, упитао је Бозало.

Свештеник Милорад Вујић, који је са локалним свешетенством служио помен страдалима, истакао је да људи прихватају много тога што долази са Запада, напомињући да се у протеклим годинама често могло чути о томе како су извршена вишеструка убиства негдје на трговима, школама широм свијета, те да се, нажалост, то сада догодило и у Србији.

“Оно што су нам оставили Свети Сава, српски светитељи и господ Исус Христос често заборављамо, а крећемо за оним што је новотарија или пошаст овога времена. Преплављени смо сектама које често деструктивно дјелују на цјелокупни наш народ или људе широм свијета. Дај Боже да се ово што се догодило у Србији више никада, нигдје и никоме не понови”, истакао је свешетник Вујић.

Фото: Филтер

Средњошколци Сергеј Вуковић и Саша Елез истакли су да су веома потресени трагичним догађајима, те изразили наду и жељу да се ово више никада нигдје не понови.

Они су изјавили саучешће породицама настрадалих, а повријеђенима да се опораве и наставе школовање.

У пуцњави у Основној школи “Владислав Рибникар” на Врачару у Београду у сриједу, 3. маја, убијено је осморо дјеце и радник обезбјеђења, а рањени су шесторо дјеце и наставница. Полиција је ухапсила ученика чији су иницијали K.K, који је починио тај злочин.

Filter 2019