Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

У Болници “Србија” обављени бесплатни превентивни прегледи младежа

Извор: Филтер

У Болници “Србија” у Источном Сарајеву данас су обављени бесплатни превентивни прегледи младежа.

Сваке године током маја проводи се кампања Еуромеланома, односно европска хуманитарна кампања превенције карцинома. Циљ је откриће малигног тумора коже, меланома у раној фази.

Прегледе је обавила др Далиборка Јевтовић, специјалиста дерматовенерологије.

Она је истакла да је данас од свих наручених и прегледаних пацијената, већина имала бенигне промјене на кожи, а пацијенти код којих су промјене биле сумњиве, упућени су даље на дигиталну дерматоскопију или евентуално на хируршко уклањање промјена.

“Важност превентивних прегледа о малигном меланому, који је најопаснији карцином коже, јесте да пацијенти бар једном мјесечно прегледају своју кожу и ако примјете било шта неуобичајено, у смислу да постојећи младежи мијењају облик, величину, боју, потребно је да се јаве дерматологу”, нагласила је др Јевтовић.

Такође, она је додала да дерматолог у Болници “Србија” ради сваки радни дан и да за преглед није потребно наручивање.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) на годишњем нивоу код 3,5 милиона становника у Европи се дијагностикује карцином коже, а више од 22.000 људи умре од меланома.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com