Усвојена информација о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас информације о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите, као и борачко-инвалидске заштите на подручју града за прошлу годину.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су се пред одборницама нашле информације о раду Болнице “Србија” и Специјалне болнице за психијатрију Соколац, те да се на основу добијених података може констатовати да је ситуација у ове двије установе много боља него претходних година.

Фото: Фото Васке

Он је навео да су одборници препознали значај функционисања, али и побољшања рада ове двије здравствене установе.

“Kолико је ова информација битна одборницима, битно је и да грађанима кажемо да секундарни и терцијарни систем здравствене заштите у граду, оличен кроз ове двије установе, функционише и да дугујемо велику захвалност запосленима, којих је више од 550. Више од 400 људи ради у Болници Србија, а више од 120 у Специјалној болници за психијатрију Соколац, труде се да се ниво услуге подиже из године у годину”, рекао је Ћосић новинарима након сједнице.

Он је истакао да се побољшавају инфраструктурни услови, али да је сада значајније радити на људском фактору који ће пружати већи број услуга, чиме се остварују и већи приходи.

Фото: Фото Васке

Ћосић је навео да Болница “Србија” у посљедње двије године биљежи позитивно пословање, што показују подаци о добити, која је у 2021. години износила 628.828 KМ, а у 2022. години 690.506 KМ.

“Примарни интерес ове установе је да пружи здравствене услуге адекватно и квалитетно”, истакао је Ћосић, додајући да је Градска управа у прошлој години са 100.000 KМ подржала функционисање Болнице “Србија”.

Директор Болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија рекао је да је у прошлој години остварен најбољи резултат у пословању у протеклих 30 година.

Фото: Фото Васке

“У протекле три године нисмо имали одлив медицинског кадра из наше установе, а у истом периоду расписали смо 31 специјализацију. У овој години планирамо девет нових специјализација и очекујемо повратак два љекара, једног са специјализације, а једног са субспецијализације, чиме ћемо наш кадар значајно ојачати”, истакао је Шешлија.

Немања Јовичић је у име Kлуба одборника СДС-а рекао да су били уздржани приликом гласања о информацији о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите, али да сматрају да се у Болници “Србија” квалитет услуга побољшао и да та установа функционише боље него ранијих година.

Он сматра и да проблем одлива медицинског кадра мора бити системски ријешен.

Фото: Фото Васке

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман рекао је да град буџетом за ову годину планирао 170.000 KМ за помоћ борачким категоријама.

Он је навео да ће град издвојити 60.000 KМ за чување и одржавање Српског војничког спомен-гробља “Нови Зејтинлик” у општини Соколац у овој години.

Фото: Фото Васке

Одборници Скупштине града Источно Сарајево на данашњој сједници су усвојили и информације о раду Пореске управе – Подручни центар Источно Сарајево, те извјештаје о утрошку финансијских средстава датих средњим школама на подручју града у прошлој, као и план утрошка за ову годину.

Filter 2019