Sat. May 18, 2024
ћирилица /латиница

Украјинци ће Божић славити 25. децембра, прелазе на употребу новојулијанског календара

SERGEY DOLZHENKO / EPA

Извор: Танјуг

Канонски спорна Православна црква Украјине (ПЦУ) саопштила је данас да ће од 1. септембра 2023. године прећи на употребу новојулијанског календара.

Одлуком врха УПЦ одобрена је Резолуција о календару којом се дефинише прелазак на новојулијански календар од 1. септембра, уз напомену да парохије и манастири, који то желе, задржавају право коришћења старог календара, преноси “Укринформ”.

“Ово је одлука коју је од нас очекивала већина вјерника наше цркве и већина украјинског друштва. Одлука није лака, а ми јој се већ дуго постепено приближавамо, корак по корак”, рекао митрополит ПЦУ Епифаније.

То значи да ће вјерници УПЦ Божић славити 25. децембра, умјесто 7. јануара, Никољдан 6. умјесто 19. децембра и Богојављење 6. умјесто 18. јануара, док ће датум Ускрса и још неких празника остати непромијењен, наводе украјински медији.

Новојулијански, то јест Реформисани јулијански календар, мање формално Нови или “Миланковићев календар”, назив је за усвојену редакцију новог календара на свеправославном Конгресу у Цариграду 1923. године, коју је предложио Милутин Миланковић.

Нови календар су прихватиле Цариградска, Александријска, Антиохијска, Грчка, Кипарска, Румунска, Албанска и Бугарска православна црква.

ПЦУ је настала уједињењем двије канонски непризнате вјерске организације – Украјинске православне цркве Кијевског патријархата и Украјинске аутокефалне православне цркве.

Статус аутокефалности дао јој је васељенски патријарх, међутим, Руска православна црква и већина помјесних цркава не признају канонски статус ПЦУ.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com