Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Snježana Krajišnik: Radujem se napretku svakog pacijenta

Izvor: Filter

Snježana Krajišnik, nadzorna sestra jedinice intenzivnog liječenja (JIL) Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, kaže da JIL predstavlja posebnu organizacionu jedinicu u kojoj su smješteni bolesnici kojima je potrebna kontinuirana briga i nadzor.

„Rad na intenzivnoj njezi podrazumjeva liječenje, njegu, održavanje u životu pacijenata koji su u stanju nestabilne fiziologije, gdje čak male promjene u funkciji organa mogu voditi do ozbiljnih oštećenja cijelog organizma“, istakla je Krajišnikova.

Ona kaže da JIL predstavlja multidisciplinarnu i multiprofesionalnu granu medicine sa najvišim nivoom medicinske brige. Ako se pacijent nalazi u kritičnom stanju, uloga osoblja na odjeljenju je da ga održava u životu, dok god ima izgleda da će se vitalne funkcije uspostaviti.

„Zbog širokog obima zbrinjavanja različite patologije, rad medicinskih sestara i tehničara u JIL-u izuzetno je specifičan i zahtjeva visok nivo znanja i stručnosti“, naglasila je nadzorna sestra JIL-a.

Prema njenim riječima, specifičnosti rada medicinske sestre u jedinici intenzivnog liječenja vezane su za praćenje vitalnih parametara pacijenata, kao i uočavanje njihovih odstupanja i blagovremenog đelovanja, što podrazumijeva asistiranje anesteziologu pri endrotrahijalnoj intubaciji, kao i aplikaciju anestetika.

Takođe, medicinske sestre moraju biti obučene za aspiraciju disajnih puteva, plasiranje nazogastrične sonde, kao i lavažu želuca.

Kada se pacijent nalazi na invanzivnoj ili neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, medicinska sestra mora da prati parametre na respiratoru, kao i reakcije pacijenta, te o svemu obavještava anesteziologa, dodaje Krajišnikova.

Intenzivna njega Bolnice “Srbija” je polivalentna, te stoga ima različita hitna stanja za prijem prema organskim sistemima. To su najčešće hirurški post-operativni pacijenti iz oblasti abdominalne, vaskularne, grudne, ortopedske, neurohirurške, urološke hirurgije.

Takođe, u JIL se primaju bolesnici sa opsežnim opekotinama, politraume, teške intoksikacije lijekovima, narkoticima, alkoholom, hranom, porodilje porođene carskim rezom, eklampsije i preeklampsije, kao i druge ginekološke intervencije.

“Liječimo i bolesnike sa akutnim respiratornim zatajenjem, akutnim zatajenjem bubrega i jetre, gastrointestinalnim oboljenjima kao što su pankreatitis, krvarenje, teški metabolički poremećaji, kao što je ketoacidoza, bolesnici sa akutnom neurološkom bolešću, kao i kardiološki pacijenti koji zahtijevaju neinvanzivnu ili invazivnu mehaničku ventilaciju i kontinuirani monitoring”, pojasnila je Krajišnikova.

„Sposobnost medicinske sestre i tehničara u JIL-u zahtjeva brzinu, znanje, vještine i otvorenu komunikaciju svih članova tima. Svaki dan se susrećem sa pacijentima u teškom stanju, što nije nimalo lak posao i zahtjeva veliku empatiju. Radujem se svakom njihovom napretku i svakom napravljenom koraku na putu ka ozdravljenju“, zaključuje Krajišnikova.

Filter 2019