Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Сњежана Крајишник: Радујем се напретку сваког пацијента

Извор: Филтер

Сњежана Kрајишник, надзорна сестра јединице интензивног лијечења (ЈИЛ) Болнице “Србија” у Источном Сарајеву, каже да ЈИЛ представља посебну организациону јединицу у којој су смјештени болесници којима је потребна континуирана брига и надзор.

„Рад на интензивној њези подразумјева лијечење, његу, одржавање у животу пацијената који су у стању нестабилне физиологије, гдје чак мале промјене у функцији органа могу водити до озбиљних оштећења цијелог организма“, истакла је Kрајишникова.

Она каже да ЈИЛ представља мултидисциплинарну и мултипрофесионалну грану медицине са највишим нивоом медицинске бриге. Ако се пацијент налази у критичном стању, улога особља на одјељењу је да га одржава у животу, док год има изгледа да ће се виталне функције успоставити.

„Због широког обима збрињавања различите патологије, рад медицинских сестара и техничара у ЈИЛ-у изузетно је специфичан и захтјева висок ниво знања и стручности“, нагласила је надзорна сестра ЈИЛ-а.

Према њеним ријечима, специфичности рада медицинске сестре у јединици интензивног лијечења везане су за праћење виталних параметара пацијената, као и уочавање њихових одступања и благовременог ђеловања, што подразумијева асистирање анестезиологу при ендротрахијалној интубацији, као и апликацију анестетика.

Такође, медицинске сестре морају бити обучене за аспирацију дисајних путева, пласирање назогастричне сонде, као и лаважу желуца.

Kада се пацијент налази на инванзивној или неинвазивној механичкој вентилацији, медицинска сестра мора да прати параметре на респиратору, као и реакције пацијента, те о свему обавјештава анестезиолога, додаје Kрајишникова.

Интензивна њега Болнице “Србија” је поливалентна, те стога има различита хитна стања за пријем према органским системима. То су најчешће хируршки пост-оперативни пацијенти из области абдоминалне, васкуларне, грудне, ортопедске, неурохируршке, уролошке хирургије.

Такође, у ЈИЛ се примају болесници са опсежним опекотинама, политрауме, тешке интоксикације лијековима, наркотицима, алкохолом, храном, породиље порођене царским резом, еклампсије и прееклампсије, као и друге гинеколошке интервенције.

“Лијечимо и болеснике са акутним респираторним затајењем, акутним затајењем бубрега и јетре, гастроинтестиналним обољењима као што су панкреатитис, крварење, тешки метаболички поремећаји, као што је кетоацидоза, болесници са акутном неуролошком болешћу, као и кардиолошки пацијенти који захтијевају неинванзивну или инвазивну механичку вентилацију и континуирани мониторинг”, појаснила је Kрајишникова.

„Способност медицинске сестре и техничара у ЈИЛ-у захтјева брзину, знање, вјештине и отворену комуникацију свих чланова тима. Сваки дан се сусрећем са пацијентима у тешком стању, што није нимало лак посао и захтјева велику емпатију. Радујем се сваком њиховом напретку и сваком направљеном кораку на путу ка оздрављењу“, закључује Kрајишникова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com